Training technische cyber security

03-04-2017 Digitale criminaliteit is een van de grootste bedreigingen van onze veiligheid. Nederland moet zich hiertegen weerbaar opstellen door continu te blijven investeren in cyber security.

Marktsegmenten

Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in de Internationale Cyberstrategie. Dit document stuurde hij nog net voor de verkiezingen van afgelopen maand naar de Tweede Kamer.

Koenders wil de vitale digitale infrastructuur binnen met name de overheid, de energievoorziening en de banken beter beschermen tegen cyberaanvallen. Hoe de huidige kabinetsformatie verder ook uitpakt, daarin zal na de verkiezingen niet veel verandering komen.

Verplichtingen

Nederland heeft namelijk internationale verplichtingen op het gebied van cyber security binnen de Europese Unie. Cyber crime kent immers geen fysieke grenzen. En een vrije en open digitale wereld die toch veilig is, blijkt al veel langer een utopie te zijn. Digitale criminaliteit neemt hand over hand toe, net als de gewone misdaad: van klein tot heel groot, en over de landsgrenzen heen.

Normen

De internationale veiligheidsketen kan alleen worden gesloten als alle schakels daarin samenwerken op basis van objectieve en onafhankelijke afspraken, ofwel internationale normen. Tal van gespecialiseerde normcommissies en het Platform Industrial Cyber Security bij NEN werken daar namens ons land aan mee.

3-daagse training IEC 62443

Bij de normalisatie van cyber security wordt onderscheid gemaakt tussen de technische, administratieve en organisatorische beveiliging van databeheer, -transmissie en –opslag. Daarop zijn reeds tientallen normen van toepassing, andere zijn nog in ontwikkeling.

Basis voor de specifieke technische beveiliging van ICT-systemen en datanetwerken in de energievoorziening en infrastructuur als bruggen, sluizen en gemalen is de vele delen tellende norm IEC 62443.

Samen met de specialisten van Hudson Cybertec in Den Haag heeft NEN een 3-daagse training Industrial Cyber Security ontwikkeld. Die is gericht op zowel managers als technici die betrokken zijn bij de digitale veiligheid en beveiliging in deze sectoren en andere takken van industrie.
De trainers leiden niet alleen eindgebruikers en operators, maar ook system integrators op tot IEC 62443-specialist industriële cyber security.

Aantoonbaar bekwaam

Na het voltooien van de training kunnen deelnemers hun vakbekwaamheid binnenkort door NEN laten toetsen. De training is namelijk geheel voorbereid op de EU Richtlijnen en komende nationale wetgeving op het gebied van aantoonbare vakbekwaamheid in cyber security binnen het technische domein.

Meld u aan voor de Training Cyber Security.

Eerder door u bekeken