Eten en drinken

Wat de mens wel en niet kan eten is in de loop der tijden gebleken door natuurlijke selectie. Door schade en schande is vastgesteld wat giftig is en wat niet. Deze kennis is door de eeuwen heen mondeling of schriftelijk doorgegeven.

In de huidige moderne tijd wordt deze kennis in de vorm van afspraken en normen vastgelegd. Normen leveren een belangrijke bijdrage aan veilig voedsel voor mens en dier. Daarom worden deze normen steeds meer ingezet. Zo worden er in internationaal en Europees verband normen ontwikkeld voor analysemethoden voor levensmiddelen en de validatie van nieuwe methoden. Ook zijn er commissies actief op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheidsmanagement. Op nationaal niveau zijn verschillende normcommissies actief in de agrofoodsector.

Publicatie herziene normen cacaobonen

De publicatie van twee herziene internationale normen voor cacaobonen ISO 2451 en ISO 2292 is een feit.

In NEN-ISO 2292:2017 en ‘Cacaobonen - Monstername’ staan zowel eisen als aanbevelingen voor de monsternameprocedure voor cacaobonen in zakken en bulk. Hierdoor kan vervolgens een goede kwaliteitsbeoordeling van de bonen, volgens NEN-ISO 2451:2017 ‘Cacaobonen - Specificatie en kwaliteitseisen’, worden uitgevoerd.

NEN-ISO 2451:2017 en beschrijft onder andere de eisen voor de classificatie, de testmethoden en het verpakken van cacaobonen. Ook staan er aanbevelingen in voor het uitvoeren van een versimpelde en efficiëntere monsternameprocedure, gekoppeld aan de benodigde testmethoden om de kwaliteit van de cacaobonen te specificeren.


Commissies

Normcommissies Landbouw & LevensmiddelenEerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl