Eten en drinken

Wat de mens wel en niet kan eten is in de loop der tijden gebleken door natuurlijke selectie. Door schade en schande is vastgesteld wat giftig is en wat niet. Deze kennis is door de eeuwen heen mondeling of schriftelijk doorgegeven.

In de huidige moderne tijd wordt deze kennis in de vorm van afspraken en normen vastgelegd. Normen leveren een belangrijke bijdrage aan veilig voedsel voor mens en dier. Daarom worden deze normen steeds meer ingezet. Zo worden er in internationaal en Europees verband normen ontwikkeld voor analysemethoden voor levensmiddelen en de validatie van nieuwe methoden. Ook zijn er commissies actief op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheidsmanagement. Op nationaal niveau zijn verschillende normcommissies actief in de agrofoodsector.

Publicatie herziene normen cacaobonen

De publicatie van twee herziene internationale normen voor cacaobonen ISO 2451 en ISO 2292 is een feit.

In NEN-ISO 2292:2017 en ‘Cacaobonen - Monstername’ staan zowel eisen als aanbevelingen voor de monsternameprocedure voor cacaobonen in zakken en bulk. Hierdoor kan vervolgens een goede kwaliteitsbeoordeling van de bonen, volgens NEN-ISO 2451:2017 ‘Cacaobonen - Specificatie en kwaliteitseisen’, worden uitgevoerd.

NEN-ISO 2451:2017 en beschrijft onder andere de eisen voor de classificatie, de testmethoden en het verpakken van cacaobonen. Ook staan er aanbevelingen in voor het uitvoeren van een versimpelde en efficiëntere monsternameprocedure, gekoppeld aan de benodigde testmethoden om de kwaliteit van de cacaobonen te specificeren.


Commissies

Normcommissies Landbouw & Levensmiddelen



Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids

Nieuwsberichten

Nieuwe versie ISO 22000 dichterbij

08-12-2017 Het verwerken van het commentaar van ISO-lidstaten op de ontwerpversie van de norm ISO/DIS 22000 is ...

Voorstel ISO-norm natuurlijke antimicrobiële stoffen goedgekeurd

04-12-2017 Het Iraanse voorstel voor het opstellen van een nieuwe norm over natuurlijke antimicrobiële stoffen,...

Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’

13-09-2017 ISO 22000, de internationale norm voor management van voedselveiligheid, wordt herschreven. Commenta...

Meer nieuws