Koffie en thee

Koffie en thee worden vaak als warme drank genuttigd. Zowel koffie als thee kunnen oppeppende middelen, bijvoorbeeld cafeïne, bevatten. Op wereldwijd niveau zijn commissies actief die normen opstellen over analysemethoden voor koffie en thee. Zo kan aangetoond worden in welke hoeveelheid een bepaalde stof aanwezig is of wat de samenstelling van een product hoort te zijn. Tijdens het roosteren van de koffiebonen - ook wel branden genoemd - ontstaan zo'n 700 verschillende chemische stoffen.

Binnen dit vakgebied werken experts op internationaal (ISO) niveau aan het normaliseren van terminologie en testmethoden voor zowel koffie als thee. In Nederland is momenteel geen normcommissie voor dit onderwerp.

De werkzaamheden met betrekking tot koffie en thee vinden plaats in de volgende internationale normcommissies:
ISO/TC 34/SC 8 - Tea
ISO/TC 34/SC 15 - Coffee.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN AgroFood en Consument, telefoon (015) 2 690 351, e-mail afc@nen.nl.

Normen voor koffie & thee

NEN-ISO 8455:2011 en

Groene koffie en onbewerkte koffie - Richtlijnen voor opslag en transport

NEN-ISO 3509:2005 en;fr

Koffie en koffieproducten - Woordenlijst

NEN-ISO 9116:2004 en

Groene koffie - Richtlijnen voor de specificatiemethoden

NEN-ISO 1446:2002/A1:2011 en

Groene koffie - Bepaling van het watergehalte - Basisreferentiemethode

NEN-ISO 15598:1999 en

Thee - Bepaling van het ruwe vezelgehalte

NEN-ISO 11287:2011 en

Groene thee - Definities en basiseisen

Eerder door u bekeken

Contact of meer informatie

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid:

Marcel de Vreeze

(015) 2 690 125

afc@nen.nl

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids

Nieuwsberichten

Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’

13-09-2017 ISO 22000, de internationale norm voor management van voedselveiligheid, wordt herschreven. Commenta...

Voorstel ISO norm natuurlijke antimicrobiële stoffen

21-08-2017 Iran heeft bij ISO een voorstel ingediend voor een nieuwe norm over natuurlijke antimicrobiële stoff...

NEN commissie bepaalt standpunt ISO/DIS 22000 foodsafety

28-06-2017 ISO 22000, de internationale norm voor management van voedselveiligheid, wordt herschreven. De ISO-l...

Meer nieuws