Melk en zuivelproducten

Melkproducten zijn (afgeleide) producten van koeien- of geitenmelk, bijvoorbeeld: melk, boter, room, yoghurt en kaas. Daarnaast zijn er zuivelproducten waar uit gezondheidsoogpunt speciale melkzuurbacteriën zijn toegevoegd; producten met zogenaamde probiotica.

Zuivel is een onmisbare component in onze voeding en opgenomen in de 'schijf van vijf' van aanbevolen voedingsmiddelen.

Zuivel levert belangrijke voedingsstoffen, zoals (B-)vitamines, mineralen (calcium, magnesium), eiwitten, essentiële vetzuren en vezels. Door de grote diversiteit aan voedingsstoffen heeft zuivel een 'hoge nutriëntendichtheid'.

Voedingsmiddelen hebben een hoge nutriëntendichtheid als ze een substantiële bijdrage leveren aan de vitamine- en mineralenvoorziening en tegelijkertijd relatief weinig calorieën leveren. Daarmee wordt zuivel beschouwd als een gezonde keuze in onze voeding, maar om de veiligheid te borgen, dient er veel aandacht besteed te worden aan de verwerking van rauwe melk tot eindproducten.

Strenge regels

De samenstelling en de hygiëne van uitgangsmateriaal als ook de omstandigheden van productie- en verwerkingsbedrijven dient aan strenge regels te voldoen. Dit is met name nodig om een gestandaardiseerde basiskwaliteit te borgen voor de productie van zuivelproducten en voor de bescherming van de gezondheid van de consument.

Enkele normen

NEN-ISO 13082:2012 en

Melk en melk producten - Bepaling van lipase activiteit en de voorbehandeling van pre-gastrisch lipase

NPR 3749:2005 nl

Melk en zuivelproducten - Algemene aanwijzingen voor fysisch en chemisch onderzoek

NEN 1381:1971 nl

Peroxidaseproef voor melk - Reactie van Storch

NEN 6851:1988 nl

Melk - Aantonen van fosfatase-activiteit

NEN 6854:1991 nl

Melk - Bepaling van de titreerbare zuurtegraad van het vet

NEN-ISO 23058:2006 en

Melk en melkproducten - Schapen- en geitenstremsel - Bepaling van de totale melk stremmingsacitviteit

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 351, email afc@nen.nl.

Commissie

Bekijk de commissiepagina: Melk en zuivelproducten

Eerder door u bekeken

Contact of meer informatie

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid:

Marcel de Vreeze

(015) 2 690 125

afc@nen.nl

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids

Nieuwsberichten

Specificatie transport en opslag onder ISO 22000

24-04-2017 Er komt een nieuwe norm voor transport en opslag van producten en materialen uit de voedselketen. Da...

Normen voor zuivelmicrobiologie herzien en gepubliceerd

28-02-2017 De herziene uitgave van vier nationale normen over zuivelmicrobiologie zijn gepubliceerd. Deze norme...

NTA voor voedselveiligheid in transport en opslag gepubliceerd

04-01-2017 Het afgelopen half jaar heeft een groep internationale belanghebbenden samengewerkt aan een nieuw do...

Meer nieuws