Accessible Portable Item Protocol (APIP)

10-04-2014 De APIP-standaard is een op XML gebaseerde open standaard voor de uitwisselbaarheid van en toegankelijkheid tot digitaal toetsmateriaal. De standaard maakt overdracht van toetsen en items van het ene naar het andere toetssysteem mogelijk op basis van de – ook in Nederland gehanteerde – IMS standaard ‘Question and Test Interoperability’ (QTI).

APIP is een ontwikkeling van IMS Global Learning Consortium. Door toelichting van specifieke behoeftes van de leerlingen/studenten vooraf, kan de toetsomgeving daarop worden aangepast en is die zo beter toegankelijkheid voor elke individuele leerling. Voor het vastleggen van specifieke behoeften (personal needs & preferences) is in het IMS-programma ‘Access for All’ een informatiemodel ontwikkeld. Denk bij specifieke behoeften aan gesproken tekst of braille, lettergrootte, kleurgebruik voor tekst en achtergrond, het inlassen van pauzes, versimpeling van de tekst of vertaling in een andere taal.

Het concept van APIP wordt in bovenstaand figuur geïllustreerd. Auteurs verrijken de toetsen met extra informatie, zodat het materiaal voor alle leerlingen toegankelijk wordt. De roosterapplicatie (of het student informatiesysteem) van de school levert informatie over de specifieke behoeften van de leerlingen. Een afleversysteem dat voldoet aan APIP, zorgt er vervolgens voor dat de toetsen inclusief alle benodigde ondersteuning aan de leerlingen beschikbaar wordt gesteld.

Een bijdrage van:

Onze dank gaat uit naar ir. Jos van der Arend, voorzitter van de normcommissie Leertechnologieën en Adviseur Onderwijsstandaarden bij de Stichting Kennisnet (e-mail: J.vanderArend@kennisnet.nl) en mevrouw Vernooy, namens SURF lid van de normcommissie Leertechnologieën (e-mail: m.vernooy@surf.nl), voor hun bijdrage aan dit artikel.

Lees meer over de IMS standaard ‘Question and Test Interoperability’ (QTI).

Eerder door u bekeken