Beveiliging doet productiviteit stijgen

02-09-2016 Medewerkers zien het beveiligen van mobiele apparaten vaak als lastig, en mogelijk belemmerend voor hun werk. Daardoor zijn die apparaten vaak onvoldoende beveiligd. Het is belangrijk dat die perceptie verandert, want het risico op een hack neemt daardoor toe, en hacks zijn juist kostbaar.

In de maanden april en mei van dit jaar liet BlackBerry een mondiaal onderzoek uitvoeren onder mensen met beslissingsbevoegdheid in de IT, over het beveiligen van mobiele apparaten. Daaruit blijkt dat een meerderheid van de ondervraagden, maar liefst 86 procent, zich zorgen maakt over hoe de organisatie is beveiligd. De helft van deze mensen verwacht meer hacks via mobiele apparaten.

Zo’n 73 procent van de organisaties heeft een mobiel beveiligingsbeleid, echter maar drie procent zegt het hoogst mogelijk beveiligingsniveau te hebben geïmplementeerd. Een reden daarvoor ligt in het gedrag van medewerkers; 82 procent van de leidinggevenden denkt dat beveiligingsmaatregelen voor enige frustratie kan zorgen onder het personeel, en mogelijk de productiviteit kan belemmeren. Zo’n 44 procent is zelfs bang dat te veel beveiliging ervoor kan zorgen dat mensen niet meer kunnen werken.

Deels ligt de reden waarom organisaties zich zo kwetsbaar maken in de groeiende trend van BYOD - Bring Your Own Device, waarbij medewerkers hun eigen apparaat mogen gebruiken voor bedrijfsmatige toepassingen. Volgens BlackBerry is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle BYOD-omgeving, het scheiden van de persoonlijke en bedrijfsgegevens, ofwel ‘containerization’. Desondanks doet bijna 45 procent daar niet aan. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de organisaties geen Security Incident Response Team (SIRT) heeft, ondanks het feit dat SIRT een ‘best practice’ is om de kosten te reduceren van een gegevens-hack.

David Kleidermacher, Chief Security Officer van BlackBerry zegt daar het volgende over; “we horen veel van onze klanten zeggen dat beveiligingsmaatregelen kunnen worden ervaren als een last. Toch moeten managers op alle niveau’s en zelfs in de directie op een krachtige manier duidelijk maken dat effectieve mobiele beveiliging juist de productiviteit doet stijgen in plaats van het in de weg staan.”

Bron:
http://press.blackberry.com/en/press/2016/mobile-security-research-uncovers-gap-between-perception-and-reality-of-vulnerabilities.html

Eerder door u bekeken