Beveiliging van industriële automatisering voor het topmanagement

25-06-2018 Het niveau van technische automatisering in de risicovolle takken van de grootschalige industrie stijgt snel. Hierdoor kunnen ze kwetsbaar worden voor allerlei vormen van digitale criminaliteit. Hetzelfde geldt voor vitale infrastructuren als de energiedistributie, of geautomatiseerde bruggen, sluizen, gemalen en waterkeringen.

Om systemen en componenten voor industriële automatisering te beveiligen, kunt u gebruik maken van de IEC 62443-normenreeks. De normen zijn opgesteld door experts uit de industrie zelf en helpen u bij het opzetten van een effectief cybersecurity beleid voor industriële proces- en productieomgevingen en verkleinen de kans dat u zelf slachtoffer wordt van productieverlies door moedwillige of onbedoelde handelingen.

Elevator Pitch

Het Industrieel Platform Cyber Security bij NEN wil de complexe wet- en regelgeving die van toepassing is voor het Nederlandse industrieel-technische MKB toegankelijk houden. Het heeft daartoe een korte en bondige ‘Elevator Pitch’ opgesteld voor het management.

Dit document van twee A4-tjes gaat niet over de inhoud van de technische cyber security-normen zelf. Wel maakt het in een paar woorden duidelijk wat het nut en de noodzaak ervan is. Aan de hand daarvan kunnen managers binnen het industriële MKB in ons land op de eerste plaats bepalen, wie van hun medewerkers deze normen wél inhoudelijk zouden moeten kennen en toepassen.

Download de Elevator Pitch

Training en certificaat

Deze technici kunnen vervolgens bij NEN een 3-daagse training volgen: IEC 62443: Cyber security voor Industrial Automation and Control Systems . Sinds vorig jaar is er tevens ieder kwartaal de mogelijkheid bij NEN om het Examen IEC 62443 security professionals IACS af te leggen, ook voor hen die de training al eerder hebben gevolgd. Wie zakt voor het examen kan drie maanden later weer een nieuwe poging doen.

Industrieel Platform Cyber Security

Deelnemers aan het platform kunnen ervaringen met elkaar uitwisselen en methodes bespreken om een installatie robuust te maken en zo ongewenste en of kwaadaardige interacties te voorkomen of te reduceren naar een niveau waarbij de veiligheid niet in het geding komt. Ook lid worden van het platform? Dat kan! Stuur een e-mail naar IPCS@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als platformlid.
Neem contact op met Rianne Boek

IPCS@nen.nl

(015) 2 690 194

Ook interessant voor u