Cybercrime op de nieuwe Europese Agenda

27-05-2015 Het tegengaan van cybercrime is een van de onderwerpen op de nieuwe Europese Agenda voor de veiligheid, die de EU heeft gedefinieerd voor de jaren 2015 tot 2020. Naast cybercrime zijn de bedreigingen waar de EU zich voor geplaatst ziet; terrorisme en radicalisering, en de georganiseerde misdaad. De EU ziet in dat de bedreigingen zich niet beperken tot binnen de landsgrenzen of zelfs binnen de EU, maar dat internationale samenwerking in dit kader heel belangrijk is.

Naarmate we steeds meer online doen, inclusief detailhandel en bankieren, wordt cybercrime steeds potentieel lucratiever. Omdat meer en meer persoonlijke informatie digitaal wordt opgeslagen, ondermijnt cybercrime de persoonlijke veiligheid en de privacy. Daarom maakt de EU de verbetering van de rechtshandhaving en de justitiƫle reacties op cybercrime tot een speerpunt op de Europese Agenda. De uitwisseling van informatie en de operationele samenwerking tussen de lidstaten, tussen instanties binnen de EU en de IT-sector moeten worden versterkt en doeltreffender gemaakt, aldus de EU. Systemen voor het uitwisselen van Informatie bestaan wel, maar worden niet ten volle benut. Daarom moet onder meer het Europese Cybercrime Centrum van Europol worden aangesterkt, om strafrechtelijk onderzoek beter mogelijk te maken, en toegang tot bewijsmateriaal te verbeteren.

Resultaten

Het huidige beleid van samenwerken heeft al vruchten afgeworpen, en daarvan geeft de EU zelf een voorbeeld. In maart 2015 werden er 77 personen gearresteerd, die verdacht worden van grootschalige mensensmokkel uit Kosovo naar de EU. Arrestaties vonden plaats in Oostenrijk, Tsjechiƫ, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Slowakije en Kosovo met de steun van Europol, Eurojust en bijna 400 politiemensen, waarmee effectief het georganiseerde criminele netwerk werd ontmanteld.

Ontwikkelingen NEN

NEN neemt deel aan de Cybersecurity Coordination Group(CSCG), een gemeenschappelijk orgaan waarin ook CEN, CENELEC en ETSI vertegenwoordigd zijn. De groep fungeert als een centraal punt voor standaardisatie op het gebied van cybersecurity. De recente activiteiten van CSCG zijn gericht op het opstellen van een actieplan op het gebied van internetveiligheid.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u interesse in deelname aan de normcommissie: Jan Rietveld, NEN Consultant Kennis & Informatiediensten, e-mail jan.rietveld@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over normen in dit vakgebied of over het normalisatieproces:
Jan Rietveld, Consultant Kennis & Informatiediensten.

(015) 2 690 200

jan.rietveld@nen.nl

Ook interessant voor u