Deelname aan de normcommissie levert prijs op

08-04-2019 Dat deelname aan een normcommissie voordelen oplevert, mag geen verrassing meer zijn. Maar dat het ook kan bijdragen aan het winnen van prijzen, ondervond Barbara Sierman eind 2018. Zij is digital preservation manager bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en lid van de normcommissie Informatie- en archiefmanagement. Zij won de DPC Fellowship Award van de Digital Preservation Coalition.

Deze prijs won zij vanwege haar grote bijdragen aan de digitale duurzaamheid van documenten. Zij is (bestuurs)lid van diverse organisaties in het vakgebied. Het bewaren van digitale bronnen is van onschatbare waarde voor de generaties na ons. Waar we vroeger alles op archiefdocumenten of in mooie boeken bewaarden, vinden we belangrijke documenten nu vaak alleen nog digitaal bewaard. Een gedeelte van al het digitale materiaal is van zo´n grote waarde dat het cultureel erfgoed is.

Normen voor archief- en informatiemanagement

Als lid van de normcommissie draagt Barbara Sierman bij aan de inhoud van de normen, die wereldwijd worden gebruikt bij informatie- en archiefmanagement. De juiste manieren van opslaan, de formaten waarin dit gebeurt, de wijze waarop we dat auditen en nog veel meer onderwerpen zijn vastgelegd in de ruim 23 normen die het vakgebied rijk is. Het gezamenlijke doel is dat deze normen helpen digitale bestanden zo effectief en efficiënt mogelijk te bewaren, zodat ze over lange tijd nog steeds bruikbaar zijn.

De normcommissie bestaat uit experts met diverse achtergronden en belangen, waardoor diverse standpunten in de normen worden afgewogen. Dat betekent dat de normen niet één belang dienen, maar het gezamenlijke doel zo veel mogelijk ondersteunen.

Meepraten over de inhoud van uw normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? Voor informatie over de normcommissie ‘Informatie- en archiefmanagement’, de normen of over het normalisatieproces: Yvette Mulder, consultant, telefoon (015) 2 690 174 of e-mail yvette.mulder@nen.nl.

NEN Connect archiefmanagement

NEN Connect Archiefmanagement bevat essentiële normen voor iedere organisatie die is gebaat bij duidelijke afspraken rond (digitale) archivering en documentbeheer. Met dit pakket bent u altijd up-to-date met de belangrijkste normen voor archiefmanagement.
Bekijk inhoud pakket NEN Connect archiefmanagement

Eerder door u bekeken