Europese samenwerking cybersecurity

26-07-2013 CEN (European Committee for Standardization) en CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met ENISA (European Union Agency for Network and Information Security). De drie organisaties gaan in de komende jaren samenwerken op het gebied van verschillende onderwerpen die te maken hebben met cybersecurity en standaardisatie.

In de overeenkomst die op 9 juli werd ondertekend, wordt een raamwerk vastgelegd voor de samenwerking. Het geeft ENISA de mogelijkheid om deskundigen aan te wijzen die gaan meewerken aan standaardisatie-activiteiten op het gebied van ICT, die worden ondersteund door CEN en CENELEC.

Cybersecurity Strategy

De samenwerking tussen CEN, CENELEC en ENISA zal verder worden ontwikkeld met ETSI (European Telecommunications Standards Institute) binnen de kaders van de CEN/CENELEC/ETSI Cybersecurity Coordination Group (CSCG). Die groep heeft Dr Christian Ehler (lid van het Europese Parlement) als voorzitter. Dat moet een belangrijke en positieve bijdrage leveren aan het succesvol implementeren van de Cybersecurity Strategy van de EU, die door de Europese Commissie op 7 februari 2013 werd gepubliceerd.

De Europese organisaties op het gebied van standaardisatie CEN, CENELEC en ETSI werken ook met ENISA samen als het gaat om standaardisatie op andere gebieden zoals Smart Grids (intelligentie distributienetwerken van elektriciteit die de integratie van duurzame energiebronnen ondersteunen) en Smart Cities (gebruik van ICT om efficiƫnter gebruik te maken van energie, met name bij transport).

Meer informatie

Voor meer informatie over de samenwerking kunt u contact opnemen met: Jelte Dijkstra, manager Kennis Informatie Diensten, telefoon (015) 2 690 108, e-mail: jelte.dijkstra@nen.nl.

Eerder door u bekeken