Houdbaarheid van digitale handtekening

21-03-2013 Een nieuwe ISO-standaard moet digitale handtekeningen langer houdbaar maken.

Bedrijven en overheden kunnen met deze nieuwe ISO-norm ook voor de langere termijn de werking van digitale handtekeningen garanderen, die steeds vaker worden gebruikt voor e-commerce en e-bestuur. ISO 14533 is ontworpen om te helpen in die gevallen waar de wettelijke bewaartermijn van digitale documenten langer is dan de praktische levensduur van het digitale document zelf.

Het toepassen van ISO 14533 verzekert het functioneren van elektronische handtekeningen, wanneer de documenten die authenticatie nodig hebben, zijn verplaatst, of worden verwerkt door andere computersystemen. De nieuwe standard bestaat uit twee delen met langetermijn-profielen voor CMS Advanced Electronic Signatures (CAdES) en XML Advanced Electronic Signatures (XAdES). Hij bevat een framework voor het ontwikkelen van systemen of services die de authenticiteit van elektronische documenten langer kunnen garanderen, langer dan wordt ondersteund door de huidige techniek.

Europese Commissie

"ISO 14533-1:2012 en ISO 14533-2:2012 geven een nieuw framework dat voldoet aan het mandaat M/460 van de Europese Commissie, en ondersteunen het werk van UN/CEFACT bij de revisie van Recommendation 14 (Authentication of Trade Documents by Means Other than Signature), om de interoperabiliteit en de bruikbaarheid te garanderen van berichten, ongeacht het doelplatform,” zegt Klaus-Dieter Naujok, voorzitter van de technische commissie ISO/TC 154, die de norm heeft ontwikkeld. “De nieuwe normen bieden langdurige bescherming voor deze documentformaten, die er momenteel niet is.”

Japan

Het idee voor de norm werd het eerst gepresenteerd tijdens de TC 154 vergadering in Brussel in 2008, door de Japanse commissie (Japanese Industrial Standards Committee - JISC). Er werd over gestemd en hij werd goedgekeurd in 2009 met het originele Japanse werk als concept. “Het zware werk is allemaal door JISC gedaan,” aldus Naujok.

ISO/TC 154

ISO/TC 154 richt zich op de internationale normalisatie en registratie van bedrijfs- en beheerprocessen en de ondersteunende gegevens voor informatie-uitwisseling tussen en binnen organisaties en individuele ondersteuning voor normalisatieactiviteiten op het gebied van industriële gegevens.

Eerder door u bekeken