Internationale experts bij NEN voor nieuwe versie Fortran

27-06-2013 Deze week werken 23 internationale standaardisatie-experts bij NEN aan een nieuwe versie van de programmeertaal Fortran. Deze zal in 2015 worden gepubliceerd. Fortran is al decennia lang de meest toegepaste taal voor technische, natuurwetenschappelijke en econometrische vraagstukken en dé taal voor supercomputers omdat er matrixberekeningen mee gemaakt kunnen worden.

Systeem- en softwareontwikkeling, programmeertalen

De Nederlandse normcommissie (NC) 381007 ‘Software and systems engineering’ en NC 381022 ‘Programming languages, their environments and system software interfaces’ observeren, en participeren bij, het internationale beheer en onderhoud van normen voor de ontwikkeling van systemen en software.

Nieuwe versie Fortran 2015

NC 381022 is vanaf maandag 24 juni tot en met vrijdag 28 juni gastheer voor 23 Fortran standaardisatie-experts. Zij beheren en onderhouden de norm NEN-ISO/IEC 1539 ‘Information technology - Programming languages – Fortran’, bestaande uit drie delen: ‘Part 1: Base language’, ‘Part 2: Varying length character strings’ en ‘Part 3: Conditional compilation’. De standaard voor ontwikkelaars, ontwerpers en programmeurs.

Fortran

Fortran is een programmeertaal ontwikkeld voor rekenwerk en vooral gebruikt in de exacte wetenschappen. Het woord Fortran is een acroniem afgeleid van The IBM Mathematical Formula Translating System. Fortran is om verschillende redenen van belang. Fortran was de eerste hogere programmeertaal die in algemeen gebruik kwam – alleen al daardoor heeft Fortran zijn stempel op alle andere programmeertalen gedrukt.

Opleveren en overdragen van software – NPR 5319

NC 381007 is gestart met de ontwikkeling van een Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) 5319 ‘Opleveren en overdragen van software’. NPR 5319 omvat verschillende soorten en vormen van informatie over het overdragen van software van de ontwikkelorganisatie (developer) aan de onderhoudorganisatie (maintainer). NPR 5319 is te gebruiken door vier verschillende doelgroepen bij verschillende werkzaamheden en taken voor instandhouding, beheren en toekomstig onderhouden van software, gedurende de complete life cycle van software.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over het normalisatieproces: Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom.

(015) 2 690 126

kid@nen.nl

Ook interessant voor u