Jaarvergadering IEC/TC 48 bij NEN in Delft

11-10-2013 Jaarlijks organiseert IEC een Algemene Jaarvergadering voor Technische Comités. Er is echter niet altijd plaats voor iedereen en dit jaar was TC 48 ‘Elektromechanische onderdelen voor elektronisch materieel’ niet uitgenodigd. De Comité moest uitwijken naar een andere locatie; er werd gekozen voor NEN.

TC 48 ontwikkelt normen voor elektrische connectoren, en voor mechanische structuren voor elektronische en elektrische apparatuur. Hierbij valt te denken aan stekkers en omkastingen voor elektronica.

Tijdens de vergadering waren ruim 40 afgevaardigden van meer dan tien landen aanwezig. In totaal werden er tien vergaderingen gehouden door zes werkgroepen, twee sub-comités, het Technisch Comité en een adviesgroep.

Uitkomsten

Tijdens de werkgroepvergaderingen werd voortgang geboekt met diverse projecten voor industriële circular M8 en M12 connectors voor hogere datasnelheden in de IEC 61076-2 serie. Als gevolg daarvan is er werk geïnitieerd voor de uitbreiding van de testmethodes voor dit soort producten tot 2000 MHz.

Bovendien is voor de eerste keer een Chinees voorstel verwelkomd in dit Technisch Comité. Een belangrijke speler op de Chinese markt kwam met een voorstel voor een 30A ’fast wiring power connector with snap locking’. Het project is inmiddels geaccepteerd door de leden en het betreffende sub-comité gaat het verder uitwerken.

De betrouwbaarheid van connectoren en een betere formulering van de eigen scope – als gevolg van ontwikkelingen in de markt – zijn ook uitvoerig besproken. Tot slot zijn de eigen ‘good working practices’ tegen het licht gehouden, om ervoor te zorgen dat die gelijke tred houden met de eisen uit de markt.

Waardering Nederlandse aanpak

Uit de reacties van de gedelegeerden kan worden opgemaakt dat deelnemers de ‘Nederlandse aanpak’ erg waardeerden. Ze gaven aan dat ze zeer tevreden waren over de geboden faciliteiten waardoor er uiterst efficiënt kon worden vergaderd (“uitstekende vergaderzalen, koffie en thee bij de hand, korte lunchpauzes en de lunchruimte op twintig passen afstand”).


Bovenstaand verslag is geschreven door Dop Jooren van Tyco Electronics. Hij was Nederlands gedelegeerde en expert in diverse werkgroepen die tijdens de bijeenkomst vergaderden.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over de normcommissie of over het normalisatieproces: Harry van Doornum, consultant Elektro & ICT.

(015) 2 690 128

harry.vandoornum@nen.nl

Ook interessant voor u