Meetstandaard voor hergebruik energie

26-10-2016 Behalve dat datacenters veel energie kosten, kunnen ze ook energie leveren. Wie heeft er ervaring op dit gebied? En wie kan er dus commentaar geven op een nieuwe meetstandaard in ontwikkeling voor het hergebruiken van energie?

De NEN normcommissie ‘Computerruimten en datacenters’ wil graag in contact komen met partijen en experts die commentaar willen leveren op het eerste ontwerpdocument van een nieuwe meetstandaard in ontwikkeling voor het hergebruik van energie.

Computerruimten en datacenters

De NEN normcommissie ‘Computerruimten en datacenters’ was verantwoordelijk voor de in 2014 gepubliceerde Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) 5313 ‘Computerruimten en datacenters’. Voor een deel vormde deze praktijkrichtlijn de basis voor het ontwikkelen van normen op Europees en internationaal niveau, en nu dat ontwikkelen van die normen op gang is gekomen, verschijnt er binnenkort een gereviseerde versie van de NPR 5313.
Leden van de commissie volgen de ontwikkelingen van nieuwe standaarden op de voet en werken ook mee aan het ontwikkelen ervan. De normcommissie ontvangt werkdocumenten afkomstig van standaardisatie-instituten op internationaal niveau (ISO/IEC JTC 1 ‘Information Technology’) en op Europees niveau (CLC/TC215/WG3 ‘Facilities and infrastructures’).
De normcommissie verwelkomt in het bijzonder expertise op het gebied van het hergebruik van energie, omdat er voor dit onderwerp inmiddels een werkdocument is, dat voor het leveren van commentaar beschikbaar is.

Op Europees niveau

De vraag naar de NEN-EN 50600-serie (‘Information technology - Data centre facilities and infrastructures’) neemt toe en wordt steeds vaker toegepast. Op hoofdlijnen zijn deze onderwerpen ondergebracht in de volgende delen van de NEN-EN 50600-serie:
- Part: 1 – ‘General concepts’
- Part: 2 – ‘Design’
o Part: 2 – 1 ‘Building construction’
o Part: 2 – 2 ‘Power distibution’
o Part: 2 – 3 ‘Environmental control’
o Part: 2 – 4 ‘Telecommunications cabling infrastructure’
o Part: 2 – 5 ‘Security systems’
- Part: 3 – ‘Operations’
o Part 3 – 1 ‘Management’
o Part 3 – 2 ‘Operations’
o Part 3 – 3 ‘Processes’’
- Part: 4 – ‘Key Performance Indicatiors’
o Part 4 – 2 ‘Power usage effectiveness (PUE)’
o Part 4 – 3 ‘Renewable energy factor’
o Part 4 – 4 ‘IT equipment energy efficiency for servers (ITEEsv)’
o Part 4 – 5 ‘IT equipment utilization for servers (ITEUsv)
o Part 4 – 6 ‘Energy Reuse Factor’

Overnemen van internationale meetstandaarden in NEN-EN 50600-serie

Een van de principieel overeengekomen afspraken tussen internationale en Europese normalisatie-instituten is het vermijden van ‘duplication of work’. De Europese experts in CLC/TC215/WG3 ‘Facilities and infrastructures’ volgen dus de ontwikkeling van nieuwe normen op internationaal niveau van ISO/IEC JTC 1 ‘Information Technology’.
De standaard voor het meten van hergebruik energie wordt ontwikkeld door de subcommissie SC39 ‘Sustainability for and by Information Technology’ en wel in werkgroep waarin de meetstandaarden worden ontwikkeld voor datacenters, WG1 ‘Resource Efficient Data Centres’.

De ‘Key Performance Indicators’

De meetstandaarden voor datacenters worden op ‘mondiaal niveau vastgelegd in de NEN-ISO/IEC 30134-serie. De meetstandaarden binnen de context van ‘datacenters’ worden ingezet voor het meten van:
- Part: 2 ‘Power usage effectiveness (PUE)
- Part: 3 ‘Renewable energy factor’
- Part: 4 ‘IT equipment energy efficiency for servers (ITEEsv)
- Part: 5 ‘IT equipment utilization for servers (ITEUsv)
- Part: 6 ‘Energy Reuse Factor’.
Deze internationale meetstandaarden worden op Europees niveau worden geëvalueerd en overgenomen op Europees niveau. De internationale meet-standaarden worden ondergebracht in de Europese NEN-EN 50600-serie, binnen de sub-serie NEN-EN 50600 – Part 4 – X.

Denk ook mee!

De NEN normcommissie wil in contact komen met partijen en experts die commentaar willen leveren op het eerste ontwerpdocument ISO/IEC WD 30134 – 6 ‘Information Technology – Data Centres – Key Performance Indicators – Part 6 – Energy Reuse Factor’. Een nieuwe meetstandaard voor hergebruik van energie rondom een datacenter. In deze fase en de komende maanden is de ontwikkeling van deze meetstandaard via NEN op nationaal-, Europees- en internationaal niveau te beïnvloeden.

Bent u geïnteresseerd om in enige vorm en/of mate bij deze ontwikkeling te worden betrokken, download dan het eerste werkdocument.

Download eerste werkdocument

  •  *
  •  *
  •  *

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd en/of heeft u vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact op met Ton van Bergeijk.

ton.vanbergeijk@nen.nl

015 - 2 690 126

Ook interessant voor u