NEN start Joint Working Group voor EPUB archiveren

21-10-2013 Er komt een 'Joint Working Group' voor een format voor het archiveren van EPUB 3 bestanden. Bestandsformaten die worden gestandaardiseerd door ISO/IEC JTC 1/SC 34 (‘Document description and processing languages’) zijn niet ontwikkeld met het oog op het archiveren; het bewaren op lange termijn. Maar omdat OOXML en ODF al intensief worden gebruikt en EPUB 3 steeds meer aan populariteit wint, is het belangrijk om al dit soort bestandsformaten geschikt te maken voor het digitaal archiveren.

Daarom is het initiatief genomen voor een Joint Working Group (JWG) die in eerste instantie gaat onderzoeken wat er nodig is voor het verbeteren van het archiveren van EPUB 3-bestanden. Later kan de reikwijdte van de groep worden uitgebreid tot OOXML en ODF. De doelstelling is bewust generiek geformuleerd, zodat de JWG nieuwe onvoorziene taken ook ter hand kan nemen. De directe doelstelling is om een METS1 profiel op te stellen, dat geschikt is voor het archiveren van EPUB 3. Zulke profielen kunnen worden gepubliceerd als ISO Technical Reports.

METS

METS is een industriestandaard die op grote schaal wordt gebruikt voor het digitaal archiveren in bibliotheken en elders. Het wordt gezien als een ‘zelf-beschrijvend samenvoegend’ formaat. Het wordt gebruikt om de diverse bestanden die een complex digitaal werk omvatten, bijvoorbeeld tekst en illustraties van een boek, er in samen te voegen. Complexe bestandsformaten zoals EPUB 3 zijn ook ‘zelf-beschrijvend samenvoegend’ en niet alleen maar ‘simpel samenvoegend’ zoals ZIP of TAR. Het belangrijkste verschil tussen METS en EPUB 3 en andere bestandsformaten is dat METS het mogelijk maakt om alle administratieve metadata te leveren, zoals die al worden gebruikt door bewaarsystemen als Ex Libris' Rosetta3 en Tessella’s Safety Deposit Box4.

METS profiel

EPUB 3 met een METS-achtige functionaliteit zou veel werk vergen, en de resulterende EPUB bestanden zouden nog steeds een METS container vereisen om in aanmerking te komen voor het op lange termijn bewaren. In de Joint Working Group in oprichting wordt de TC 46/SC 4 verantwoordelijk voor een METS profiel.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Rietveld, consultant Kennis Informatie Diensten, telefoon (015) 2 690 376, e-mail kid@nen.nl

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over EPUB kunt u contact opnemen met Jan Rietveld

(015) 2 690 376

kid@nen.nl

Ook interessant voor u