NEN-ISO/IEC 27007 helpt bij audit managementsysteem voor informatiebeveiliging

29-01-2018 Organisaties verwerken steeds meer data om producten en diensten te leveren die aansluiten op de wensen van de klant. Wanneer deze data persoonlijke, financiële of medische informatie bevatten, hebben bedrijven zowel een morele als een wettelijke verplichting om de data te beveiligen tegen cyberaanvallen.

De NEN-EN-ISO/IEC 27000-serie geeft hiervoor richtlijnen. De normen helpen bij het beheren van de beveiliging van bijvooorbeeld financiële informatie, intellectueel eigendom, werknemersgegevens of informatie die door derden wordt toevertrouwd. NEN-EN-ISO/IEC 27001 is de bekendste norm in de NEN-ISO/IEC 27000-serie en geeft richtlijnen voor een informatiebeveiligingsbeheersysteem (ISMS). Het is een internationale norm waaraan een organisatie zich ook kan laten certificeren.

Oog voor detail

Voor de auditor die is belast met het controleren van een organisatie kan het een complex proces zijn. Een goede audit vereist namelijk voorbereiding en aandacht voor detail. De norm NEN-ISO/IEC 27007 Information technology - Security techniques - Guidelines for information security management systems auditing biedt uitkomst. Het helpt beide partijen zich goed voor te bereiden op een audit door duidelijke richtlijnen te geven.

NEN-ISO/IEC 27007 biedt richtlijnen voor het beheren van:

  • een auditprogramma voor informatiebeveiligingsbeheersystemen (ISMS)
  • het uitvoeren van een interne en externe ISMS-audits in overeenstemming met NEN-ISO/IEC 27001
  • de competentie en evaluatie van ISMS-auditors
  • de controle of is voldaan aan de eisen in NEN-EN-ISO/IEC 27001

NEN-ISO/IEC 27007 biedt voordelen voor elk type organisatie en gebruiker, inclusief kleine en middelgrote organisaties. Ook kan de norm worden gebruikt in combinatie met de richtlijnen in ISO 19011:2011.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolien van Zetten, consultant, telefoon (015) 2 690 155 of e-mail kid@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie Informatiebeveiliging, Cyber security en Privacy houdt zich bezig met het vaststellen van nationale normen voor informatiebeveiliging en cryptografie. De normcommissie bepaalt het Nederlandse standpunt en het vaststellen van commentaar over de internationale normen en Europese normen die in ontwikkeling zijn. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar kid@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolien van Zetten, consultant.

(015) 2 690 155

kid@nen.nl

Ook interessant voor u