NPR 5313 - Richtlijn voor datacenters: Datacommunicatie

24-11-2014 Het tijdschrift IT Infra besteedt aandacht aan de Nederlandse praktijkrichtlijn ‘NPR 5313 Computerruimten en datacenters’. Wat werd er bijvoorbeeld in het kader van Datacommunicatie besproken?

In IT Infra nummer 6 van 2014 verscheen een interview met Emiel Taling van Dätwyler over het hoofdstuk ‘Datacommunicatie’ van NPR 5313. Taling vertelt hierin over de belangrijkste aspecten op dit gebied. Hierbij enige citaten uit het interview:Bekabeling in het kader van de NPR is wel lastig,” zegt Taling; “enerzijds vindt de klant de kabels niet zo spannend. 'Als ze het maar doen’ zeggen ze dan. Anderzijds is bij ons in de bekabelingswereld alles al gestandaardiseerd. Bij de presentaties over de NPR 5313 reageerden mijn conculega’s soms schouderophalend ‘huh, niks nieuws’, en dat klopt ook, er is niet zo veel nieuws, bij ons ligt alles al vast. Sinds 1990 zijn de standaarden voor gestructureerde bekabeling heel goed voor elkaar.”

“Deze NPR 5313 is een heel goede checklist voor de gebruiker, de bezitter van een computerruimte of een datacenter. Maar een installateur heeft er niet zo veel aan. Voor de 5313 komen er daarom vervolgbladen. Daarin worden meer scenario’s uitgewerkt. Bijvoorbeeld een kleine computerruimte vraagt om andere voorzieningen dan een groot datacenter. Zo’n groot commercieel datacenter, daar zijn er vaak twee van met gespiegelde inhoud. Daar wordt dan dieper op ingegaan. Koelstrategie is ook zo’n voorbeeld. Maak je daar een keuze in, dan moet je in een vervolgstap weer rekening houden met andere zaken. Maak je gebruik van koelstraten, dan moet je andere kasten toepassen. Nu is de NPR meer een controlelijst, straks worden er meer scenario’s uitgewerkt.”

Lees meer in het complete interview.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom.

(015) 2 690 126

ton.vanbergeijk@nen.nl

NPR 5313

NPR 5313 bestellen

Ook interessant voor u