NPR 5313 - Richtlijn voor datacenters: Energievoorziening

03-12-2014 Het tijdschrift IT Infra besteedt aandacht aan de Nederlandse praktijkrichtlijn ‘NPR 5313 Computerruimten en datacenters’. Wat werd er bijvoorbeeld in het kader van Energievoorziening besproken?

In IT Infra nummer 7 van 2014 verscheen een interview met Eric Taen van ICTRoom en Niek van der Pas van Minkels over het hoofdstuk ‘Energievoorziening’ van de NPR 5313. De heren vertellen hierin over de belangrijkste aspecten op dit gebied. Hierbij enige citaten uit het interview:Veel verwijzingen naar andere normen

Van der Pas; “één van de redenen waarom wij meewerken aan dit soort standaardisatie-initiatieven is om te helpen. Zodat er aan het begin al wordt gekeken naar bijvoorbeeld een koelconcept, en dat je dat niet aan het eind doet. [..] In de NPR wordt veel verwezen naar andere normen. De NEN 1010 bijvoorbeeld, die hoeven we niet opnieuw uit te vinden. Maar in die NEN 1010 wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met een dubbel uitgevoerde installatie.”

Ontwerpcontrolelijsten

Taen: “Checklist suggereert alsof we iets achteraf controleren, maar wij hebben het liever over ontwerpcontrolelijsten, die zorgen dat je vooraf niets vergeet. Voor ons als integrators is dat ook van belang, dat helpt ons. Wij beschreven bijvoorbeeld in offertes een UPS, en een ander bedrijf deed dat ook en goedkoper. Dan redeneert de inkoper; ‘die andere is goedkoper en is ook 75 kiloWatt’. Die inkoper weet gewoon niet goed waar hij op moet letten; bij een UPS bijvoorbeeld de powerfactor, de efficiëntie, wat is de runtime, en is dat dan end- of start-of-life van de accu’s. Dat soort zaken kan veel geld schelen als dat niet meegenomen wordt in de specificaties.”

Installatienormen schieten te kort

Van der Pas: “En installatienormen schieten te kort, want die gaan alleen maar uit van veiligheid, Of er geen brand ontstaat en aanraakveiligheid en zo. Maar die hebben geen eisen dat het proces door blijft draaien, of over energie-efficiency. Dan krijg je de goedkoopste installatie, waarvan achteraf blijkt dat de UPS veel te veel energie verbruikt. Want die grote was goedkoper dan die vier kleine, maar die draait in het begin, als het datacenter nog niet gevuld is, op tien procent van zijn capaciteit wel veel minder efficiënt dan één kleine.”

Lees meer in het complete interview.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom.

(015) 2 690 126

ton.vanbergeijk@nen.nl

NPR 5313

NPR 5313 bestellen

Ook interessant voor u