NPR 5313 – Richtlijn voor datacenters: Klimaatvoorzieningen

23-03-2015 Het tijdschrift IT Infra besteedt aandacht aan de Nederlandse praktijkrichtlijn ‘NPR 5313 Computerruimten en datacenters’. Wat werd er in het kader van Klimaatbeheersing besproken?

In IT Infra nummer 1 van 2015 vertellen commissieleden Elbert Raben, Edgar Hogenbirk en Jaco Verheij over ‘Klimaatvoorzieningen’ in de NPR 5313. Nederland heeft een voortrekkersrol als het gaat om de Europese norm EN 50600, en NPR 5313 vervulde een hoofdrol bij het tot stand komen van EN 50600. De commissieleden besloten op een gegeven moment zelfs om zich meer te richten op die Europese norm. Maar uitgerekend bij Klimaatbeheersing gaat het mis.

Creativiteit en innovaties

Verheij: “in Europa wordt gesproken over ruimtetemperaturen en daar hebben wij het bij de NPR bewust niet over.“ Raben: “Het is beter om niet de ruimtetemperatuur te willen voorschrijven. De temperaturen in een datacenter worden bepaald door de apparatuur die geklimatiseerd moet worden. Denk hierbij aan ruimten zoals server-, UPS-, batterij- en laagspanningsruimten.”

Hogenbirk: “Parallel aan de Europese inspanningen hebben wij toen besloten om van de NPR 5313 meer een stappenplan te maken.” Verheij: “Je kijkt eerst naar koelconcepten, hoe wil je lucht gaan koelen. Daar zijn diverse koelconcepten voor. Die hebben we in een checklist-vorm apart behandeld.” Raben: “Of je nou kiest voor adiabatische koeling, of je kiest voor traditionele compressiekoeling, dat is afhankelijk van hoe energiezuinig wil ik zijn, hoeveel geld heb ik, wat voor type bedrijf ben ik, dan kun je kiezen. Wij stellen concepten voor, in combinatie met ‘what happens if’. Wat gebeurt er als iets uitvalt.” [..] “Creativiteit en innovaties verdwijnen als je strikt gaat voorschrijven. Nu is de datacentermarkt van Nederland de meest innovatieve datacentermarkt van de wereld. Wij lopen voorop met alles wat we doen.”

Lees meer in het complete interview over de inhoud van NPR 5313 en naar de afgeleide Europese norm EN 50600.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom.

(015) 2 690 126

ton.vanbergeijk@nen.nl

Ook interessant voor u