NPR 5319 gestart voor onderhoud van software

21-03-2013 De meeste kosten voor software worden gemaakt na oplevering, besteed aan onderhoud . Een nieuwe praktijkrichtlijn moet oplossing bieden.

Het is een klassiek probleem; ontwikkelaars die iets functioneels opleveren en het dan nauwelijks begeleid van documentatie, broncode, en ‘testware’ overdoen aan de beheerafdeling.. Om alle belanghebbenden houvast te bieden in dit soort situaties is het initiatief gestart voor het ontwikkelen van de Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR). De normcommissie 381007 ‘Software and systems engineering is op 21 februari 2013 gestart met de ontwikkeling van NPR 5319 ‘Opleveren en overdragen van software’, met daarin verschillende soorten en vormen van informatie over het overdragen van software van de ontwikkelorganisatie (developer) aan de beheerorganisatie (maintainer).

De richtlijn moet te gebruiken zijn door vier verschillende doelgroepen bij verschillende werkzaamheden en taken voor het in standhouden, beheren en onderhouden van software. Het gaat dan om de inkoper (‘acquirer’), de leverancier / ontwikkelaar (‘developer’), de auditor / adviseur (‘evaluator’) en de beheerder (‘maintainer’).

NPR 5319 is te gebruiken voor:

  • hanteren van een gemeenschappelijke taal. Dat geeft duidelijkheid en structuur voor het denken en voor samenwerken in de keten;
  • voor de besluitvorming om wel of niet het beheer van de software uit te besteden;
  • voor het inventariseren van de mogelijke impact van incidenten;
  • voor het eenduidig en uniform specificeren en classificeren van te stellen eisen aan het onderhoud van de software;
  • om te kunnen kiezen uit meerdere meetmethoden en testmethoden voor de software;
  • voor het opstellen van afspraken (SLA) over de te verwachten prestaties.

Eerder door u bekeken

Contact

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Ton van Bergeijk, Consultant NEN E&ICT.

(015) 2 690 126

ton.vanbergeijk@nen.nl

Ook interessant voor u