Norm voor elektronische paspoorten

07-08-2014 Paspoort gestolen? Reisdocumenten vervalst? Het controleren van de paspoorten van reizigers bij binnenkomst in een land, ook op het vliegveld, is een cruciale zaak. Een paar van de vele voordelen van elektronische paspoorten zijn: minder vervalsingen, minder fouten en een snellere verwerking.

Het probleem

Duurzaamheid is misschien niet de eerste kwaliteit waar je aan denkt bij een paspoort. Maar een paspoort heeft veel te lijden: het wordt dubbelgevouwen, er wordt op gezweet en flink op gestempeld. Daarnaast kunnen temperatuurs- en lichtwisselingen de chip blokkeren.

De prioriteit

Duurzaamheid en kwaliteit van elektronische paspoorten zijn een prioriteit voor zowel reizigers als de International Civil Aviation Organization (ICAO), de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie.

Nieuwe norm

De lancering van de internationale norm NEN-ISO/IEC 18745-1:2014 over fysieke testmethoden voor paspoorten (duurzaamheid) brengt een groot voordeel voor nieuw uit te geven paspoorten overal ter wereld. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën en materialen. De norm is hét antwoord op het duurzaamheidsvraagstuk.

Hartmut Hemme, de ISO-expert betrokken bij de ontwikkeling, licht toe: “Met de nieuwe norm kunnen de hoofdzaken die de levensduur van een reisdocument beïnvloeden worden vergeleken en geprioriteerd. Dit is zeer belangrijk geworden sinds de introductie van contactloze chips die een levensduur hebben van bijna 10 jaar.”

De voordelen van NEN-ISO/IEC 18745-1:2014

De nieuwe norm biedt instructies voor het testproces van het ontwerp (evaluatie van het prototype) van elektronische paspoorten. Er wordt getest op:
- Omgevingsfactoren
- Documenteigenschappen
- Volgorde waarin de tests worden uitgevoerd
- Gebruikseisen

Conclusie

NEN-ISO/IEC 18745-1:2014 maakt het leven van regelmatige reizigers makkelijker. De norm voldoet aan de verwachtingen van de ICAO voor hedendaagse internationale reisbehoeften. De norm richt zich niet alleen op de overheid, maar ook op de leveranciers van materialen voor en de producenten van elektronische paspoorten.

Foto: ISO


Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm: Jan Rietveld

(015) 2 690 376

jan.rietveld@nen.nl

Ook interessant voor u