Norm voor pakketpost

21-01-2015 Een goede afhandeling van pakketpost is van cruciaal belang voor vele internetondernemers. Omdat nieuwe technieken om nieuwe normalisatie vragen, zal daar wat veranderen.

Het zijn vooral de internetwinkels die voor de verschuiving van briefpost naar pakketpost (‘Parcel Delivery’) zorgen. De e-commerce-winkels maken een grote groei door en leveren volgens de EU een grote bijdrage aan de economische groei en de werkgelegenheid. Het is dan ook niet zo gek dat e-commerce voor de EU een van de speerpunten is, en de EU onderkent dat het fysieke afleveren van de goederen daarbij een belangrijke rol speelt. Dan gaat het met name over de pakketten van tot 30 kg die door MKB-bedrijven worden geleverd.

Vertrouwen

In de leverancier-klant relatie spelen de prestaties en de kosten van het complete logistieke proces een grote rol. Uit onderzoek blijkt dat grenzen door leveranciers als een probleem worden gezien voor zowel het afleveren als voor het doen van de transacties. Voor consumenten die online hun aankopen doen zijn het fysieke afleveren en het afhandelen van retouren de grootste zorgen.

Standaarden

Om het vertrouwen van de klanten te winnen, ook over grenzen heen, kunnen nieuwe technieken worden ingezet om de kwaliteit van het logistieke proces te verbeteren. Dat leidt dan weer tot een betere e-commerce markt en dat heeft positieve effecten op de economie als geheel. Voor die nieuwe technieken zal normalisatie een grote rol spelen als het gaat om pakketpost.

Op Europees niveau worden binnen ‘CEN/TC 331 Postal services’ standaarden voor post ontwikkeld. De noodzaak voor die standaarden wordt door de Europese Commissie onderschreven en een verzoek voor het bijwerken wordt waarschijnlijk in 2015 door de EC gedaan. In Nederland heeft NEN het secretariaat van CEN/TC 331, met Maarten Peelen als secretaris.

Momenteel bestaat de Nederlandse normcommissie uit twee partijen: PostNL en Autoriteit Consument & Markt, maar ook andere partijen die een belang hebben bij Parcel Delivery worden uitgenodigd om mee te doen.

Meer informatie

Nederlandse bedrijven of overheden die betrokken willen zijn bij de ontwikkeling van normen voor Parcel Delivery kunnen contact opnemen met Maarten Peelen (e-mail: maarten.peelen@nen.nl of tel: (015) 2 690 378

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie of over het normalisatieproces: Maarten Peelen, consultant Kennis Informatie Diensten.

(015) 2 690 378

maarten.peelen@nen.nl

Ook interessant voor u