Normen in het openbaar vervoer

15-11-2018 Standaarden beïnvloeden ons dagelijks leven. Een overduidelijk voorbeeld daarvan is het Europese project Transmodel, het gegevensmodel dat wordt gebruikt in het openbaar vervoer. Op de website www.transmodel-cen.eu is hierover alle informatie te vinden.

Informatieve video Transmodel

Onderstaande informatieve video legt kort en bondig uit waar Transmodel voor staat.

Transmodel maakt de uitwisseling van gegevens in het openbaar vervoer mogelijk, tussen alle partijen in de hele keten. Bijvoorbeeld bij de uitwisseling van dienstregelingen en tarieven, maar ook van stations, haltes en welke faciliteiten er bij een trein- of metrostation aanwezig zijn. Het gaat nog verder tot de realtime gegevens, zodat je precies weet wanneer een trein al dan niet aankomt. De modellen die hiervoor nodig zijn, liggen vast in de Transmodel standaard, in feite een serie van standaarden. Het gegevensmodel ondersteunt de ontwikkeling van softwaretoepassingen en de interactie van die toepassingen met geïntegreerde informatiesystemen.

Voor een deel worden deze standaarden al binnen Europa gebruikt, een voorbeeld is 9292, waar je op één plek alle informatie kunt krijgen, of je nou met de bus reist of met de trein, en dat is mede mogelijk gemaakt door deze standaard. Inmiddels is de Europese commissie ook bezig om een onderliggende standaard hiervan verplicht te maken. Dan moet ieder land over een database beschikken met informatie waar iedereen bij kan.

Transmodel is dus interessant voor overheden, vervoersbedrijven en andere aanbieders die diensten leveren voor het proces van personenvervoer (planning, werking en informatie), en verder ook voor leveranciers van software-producten die deze processen ondersteunen, en voor consultants en andere deskundigen op het gebied van openbaar vervoer in de ruimste zin.

In Nederland wordt er meegedacht en meegewerkt aan Transmodel door de NEN normcommissie ITS, Intelligent Transport Systems.

Meer informatie

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid, neem contact op met Maarten Peelen. kid@nen.nl (015) 2 690 200.

Eerder door u bekeken