Publicatie praktijkrichtlijn risicobeheersing ontwikkeling en onderhoud maatwerksoftware

01-11-2019 De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor risicobeheersing bij ontwikkeling en onderhoud van maatwerksoftware is nu beschikbaar. ICT-projecten kennen veel risico’s. Bij de ontwikkeling van maatwerksoftware komen nog extra risico’s kijken. Dit komt onder meer door de grotere omvang en complexiteit van dit soort projecten. De NPR geeft handvatten om deze risico’s te beheersen.

NPR 5326 zet bekende risico’s op een rij en legt de verbanden met de maatregelen, die deze risico’s kunnen verminderen. Daarnaast biedt de praktijkrichtlijn een extra hulpmiddel in de vorm van een spreadsheet die inzicht geeft in welke mate voldoende maatregelen zijn genomen.

Voor zowel opdrachtgevers als -nemers

Maatwerksoftware is software die afgestemd en ontwikkeld wordt op basis van wensen en eisen van een klant en kan per klant verschillen. NPR 5326 geldt voor de gehele levenscyclus vanaf het specificeren en ontwikkelen van op maat gemaakte software tot en met het beheren, onderhouden en vervangen. De praktijkrichtlijn is zowel interessant voor de opdrachtgevers en de opdrachtnemers van de softwareontwikkeling als de eindgebruikers en de beheerders van de ontwikkelde software.

Informatiebijeenkomst

Op 17 januari 2020 organiseren de schrijfgroep van NPR 5326 en NEN de informatiebijeenkomst ‘Grip op ICT-projecten met NPR 5326 – de nieuwe richtlijn in de praktijk’. Tijdens deze middag wordt NPR 5326 toegelicht en worden ervaringen met de NPR in de praktijk gedeeld.

NPR 5326 is vrij beschikbaar. Dit is mogelijk gemaakt door vier leden van de schrijfgroep: ICTU, Centric, Software Improvement Group (SIG) en Sdb.

Meer informatie: www.nen.nl/npr5326.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Inge Piek, consultant Kennis & Informatiediensten, e-mail kid@nen.nl.

Voor meer informatie over de normcommissie, ga naar de website van de normcommissie.

Norm

NPR 5326:2019 nl

Risicobeheersing bij ontwikkeling en onderhoud van maatwerksoftware

NPR 5326 betreft kwaliteitsborging tijdens maatwerk ontwikkeling en onderhoud van software op maat.

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken