Revisie norm voor ISBN-nummers

17-10-2013 Door de opkomst van de eBooks is er behoefte aan de herziening van ISBN-nummers. ISO gaat op verzoek van het International ISBN Agency (IIA) werken aan de revisie van ISO 2108:2005 Information and documentation -- International standard book number (ISBN).

Het IIA heeft een onderzoek gedaan naar het correct identificeren van eBooks. Het gebruik van ISBN-nummers leidt bij eBooks tot veel discussie. In de huidige versie van ISO 2108 staat:

‘5.5 Different product forms (e.g. hardcover, paperback, Braille, audio-book, video, online electronic publication) shall be assigned separate ISBNs. Each different format of an electronic publication (e.g. “.lit”, “.pdf”, “.html”, “.pdb”) that is published and made separately available shall be given a separate ISBN.’

Verondersteld werd dat deze afspraak voldoende was, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Door de wijze van productie en distributie van eBooks zijn nieuwe afspraken nodig voor het toekennen en het gebruiken van ISBN-nummers.

Werkgroep

De ISO-werkgroep International Standard Book Numbering (ISBN) gaat aan deze revisie werken. NEN heeft een normcommissie opgericht die namens Nederland gaat meewerken aan de nieuwe afspraken die in de revisie worden vastgelegd. Het Centraal Boekhuis is lid geworden van deze NEN-commissie en heeft aangegeven actief te gaan meewerken aan de revisie.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Jan Rietveld, Consultant Kennis Informatie Diensten, telefoon (015) 2 690 376 of e-mail kid@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Jan Rietveld.

(015) 2 690 376

kid@nen.nl

Ook interessant voor u