Robotica experts ontmoeten elkaar bij NEN

23-10-2018 De Nederlandse leden van de normcommissie 'Robotics' zijn samen met NEN gastheer voor de werkgroepen van de technische commissie ISO/TC 299 ‘Robotics’. Van 22 t/m 26 oktober zullen de Nederlandse en internationale experts werken aan verschillende robotica standaarden.

De scope van de technische commissie ISO/TC 299 ‘Robotics’ is zeer breed en betreft het hele roboticagebied met uitzondering van militaire en speelgoed robots. Deze technische commissie houdt zich bezig met het ontwikkelen van mondiale normen voor industriële robots, service robots, zorgrobots en medische chirurgie- en rehabilitatierobots. Naast veiligheid ligt de aandacht ook op de vocabulaire definiëren van karakteristieken en modulariteit voor robotica in software en hardware.

De technische commissie ‘Robotics’ heeft al een aantal belangrijke documenten gepubliceerd die geschikt zijn voor de nieuwe toepassingen van robots:

  • Veiligheidseisen voor persoonlijke zorgrobots (ISO 13482);
  • Veilige samenwerking tussen mensen en collaborative robots (ISO/TS 15066 specificatie);
  • Prestatie-eisen en gerelateerde testmethoden voor service robots - Voortbeweging van robots op wielen (ISO 18646-1);
  • Veilige ontwerp voor robot systemen (ISO/TR 20218 deel 1 en deel 2) technische rapport);
  • Vocabulaire voor mobiele robots;
  • Essentiele veiligheid en prestatie-eisen voor medische robots (chirurgie).

De experts zullen deze week werken aan verschillende normen voor de nieuwe toepassingen van robots op verschillende gebieden/sectoren:

  • Vocabulaire en karakteristieken van nieuwe robots;
  • Veiligheidseisen voor zorgrobots;
  • Prestatiecriteria en gerelateerde testmethoden voor service robots;
  • Modulariteit (hardware en software).

Op woensdag 24 oktober wordt een netwerkbijeenkomst georganiseerd waarbij een bezoek wordt gebracht aan een boerderij in Hazerswoude. Daar kunnen de experts de agrarische robots van de Nederlandse producent Lely in praktijk bewonderen.

Meer informatie

Voor informatie over deze normcommissie of over het normalisatieproces: Vlora Rexhepi – van der Pol, consultant Kennis & Informatiediensten, telefoon 015 2 690 153 of e-mail kid@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Robotics’ houdt zich bezig met onderwerpen van ISO/TC 299 maar ook met standaardisatie onderwerpen waar het Nederlandse bedrijfsleven en gebruiker tegen aan lopen als het gaat om robots, in alle vormen. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar kid@nen.nl.

Eerder door u bekeken