Smart Grid Data Hub: nieuw initiatief voor data-uitwisseling van Smart Grids

28-05-2015 Het Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN) loopt eind 2015 af. De ontwikkeling en uitrol van Smart Grids in Nederland en in Europa is eind 2015 echter nog niet voltooid. Omdat diverse partijen behoefte hebben aan een effectieve en efficiënte uitwisseling van Smart Grid-gerelateerde data (data, informatie en software) wordt de ‘Smart Grid Data Hub’ opgericht. Op woensdag 24 juni om 13:30 uur is er bij NEN een open bijeenkomst om de opzet van dit initiatief te bespreken.

De data en de software zijn de generieke bouwblokken voor een smart grid, en om alles goed te laten functioneren, is het nodig dat die bouwblokken gestandaardiseerd en compatibel zijn. De Smart Grid Data Hub dient samenwerking te vergemakkelijken en kosten te besparen bij de verdere ontwikkeling van toekomstige Smart Grid proeftuinen. Verschillende partijen uit de sector, de kennisinstellingen en overheid zijn al betrokken bij dit initiatief.

Open bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst wordt een aantal voorbeelden getoond van bestaande bouwblokken, zoals de Powermatcher, en wordt geanalyseerd welke bouwblokken er nog ontbreken. Daarnaast wordt besproken hoe geïnteresseerde partijen kunnen deelnemen en wat ze kunnen bijdragen.

Op het programma staan de volgende sprekers:

  • John Post, TKI IDEEGO
  • Teus de Zwart, voorzitter NEN Standaardisatieplatform Smart Grids
  • Richard Beekhuis, TNO Integral Test Facility en Powermatcher/Fpai
  • Otto Bernsen, RVO Smart grids en zonnestroom internationaal
  • Een spreker werkzaam bij een van de netbeheerders (tba)

Na de presentaties van de sprekers is er een plenaire discussie over het vervolgtraject.

Standaardisatieplatform Smart Grids

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Standaardisatieplatform Smart Grids van NEN. Het Standaardisatieplatform zorgt ervoor dat er een goede aansluiting ontstaat tussen de Smart Grid Data Hub en het standaardisatiewerk voor Smart Grids op Europees een wereldwijd niveau, en speelt hierbinnen een neutrale, faciliterende rol.

Meer informatie en aanmelding

Voor inhoudelijke informatie over dit onderwerp of over het normalisatieproces: Gerdien van de Vreede, consultant, telefoon (015) 2 690 198 of e-mail Gerdien.vandevreede@nen.nl.
De bijeenkomst Smart Grid Data Hub vindt plaats van 13:30 - 16:00 uur bij NEN (Vlinderweg 6, Delft). Aanmelden is mogelijk tot 17 juni (let op: het aantal plaatsen is beperkt) en kan via bovenstaande contactgegevens. Deelname aan de bijeenkomst is gratis.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor aanmelding of meer informatie over dit onderwerp of het normalisatieproces: Gerdien van de Vreede.

(015) 2 690 198

Gerdien.vandevreede@nen.nl

Ook interessant voor u