Standaard voor tolkencabines

17-12-2012 Er bestaan standaards voor tolkencabines en de gebruikte apparatuur. Maar zijn die nog van deze tijd? Iedereen die tolken moet faciliteren, of het nou gaat om de werkplek voor een tolk, of de gebruikte audio en video-apparatuur, is gebaat bij een document dat hier richtlijnen voor geeft. De bestaande standaards hiervoor worden momenteel tegen het licht gehouden.

Het CEN-CENELEC Management Centre (CCMC) ontving van de Europese Commissie een voorlopig ontwerp van een standaard voor de voorzieningen voor tolken. Dit ontwerp bevat Europese standaards voor:

  • de functionaliteit, interoperabiliteit en ergonomische principes van tolkencabines, hetzij vast of mobiel, en de audio- en video-apparatuur die wordt gebruikt in de tolkencabines
  • de layout en de apparatuur van conferentiezalen waarin gebruik wordt gemaakt van tolken
  • zaken die te maken hebben met audio en van afbeeldingen die worden verstuurd naar tolken.

Achterliggende gedachte is onder meer een herziening van bestaande standaarden, gedreven door de Europese Commissie. Er is met ISO 2603 al een internationale standaard voor ingebouwde tolkencabines, maar die stamt oorspronkelijk uit 1974, en de laatste revisie is van 1998. ISO 4043 is de standaard voor mobiele tolkencabines. Die is uit 1981, met een laatste revisie ook in 1998. Bekeken wordt of deze moeten worden bijgewerkt, en op welke punten. CCMC vraagt nu eerst om feedback.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Jaap van der Marel, consultant, telefoon (015) 2 690 257 of e-mail kid@nen.nl.

Eerder door u bekeken