Standaarden voor Networking of Everything (NoE)

22-01-2019 Toekomstige netwerken gaan steeds meer diensten leveren. Kenmerkend voor deze diensten is dat de samenstelling van een dienst op dynamische wijze wordt aangepast aan de eisen van de verschillende nieuwe toepassingen.

Een realistisch voorbeeld van zo’n opkomende dienst is zoals je nu aan Google kunt vragen: 'Hoeveel inwoners heeft Utrecht?'. Zo kun je met een toekomstig NoE aan Google vragen: 'Waar zijn mijn autosleutels?'. Als die sleutels deel uitmaken van een NoE kan Google antwoorden: 'In de keukenla'. Een ander meer complex voorbeeld van een zo’n opkomende dienst is een drone bezorger die een pakketje moet afleveren op de derde verdieping van een beveiligd gebouw. Een netwerk moet het mogelijk maken dat deze drone bezorger kan communiceren met de robot beveiliger, de toegangspoort, de liftdeur en het beveiligingssysteem van het gebouw.

Internationale samenwerking

Een internationale werkgroep binnen ISO/IEC/JTC 1/SC 6 werkt aan standaarden voor architectuur, mechanismen en protocollen voor toekomstige netwerken; de zogenaamde ‘Networking of Everything’. Op dit moment wordt er aan de volgende thema's gewerkt:

Future Network – Architecture (ISO/IEC WD 21558-series) o.a.:

  • Switching and routing;
  • Proxy Model based Quality of Service.

- Future Network - Protocols and Mechanisms (ISO/IEC WD 21559-series) o.a.:

  • Error and Flow Control Protocol;
  • Switching and routing;
  • Proxy Model based Quality of Service.

- Networking for Blockchain.

Een aanzienlijk deel van het werk gebeurt in effectieve samenwerking met ITU-T en andere normalisatie-instellingen, waaronder IEEE-SA voor IEEE 1888 en ETSI ISG NGP on Future Networks.

Meepraten over de inhoud van ‘'Networking of Everything’’ standaarden

Wilt u als expert en/of belanghebbende meepraten over de ontwikkeling van standaarden op dit gebied? Dit kunt u doen door lid te worden van normcommissie ‘Telecommunications and information exchange between systems’. De commissie volgt de ontwikkelingen van ISO/IEC JTC 1/SC 6: ‘Telecommunications and information exchange between systems’. Publicaties van de ISO/IEC JTC 1/SC 6 vindt u hier.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit werkgebied, deze normcommissie of het normalisatieproces kunt u contact opnemen met NEN, Kennis- & Informatiediensten, telefoon 015 2 690 200 of e-mail kid@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, neem contact op met Vlora Rexhepi - van der Pol, consultant Kennis- & Informatiediensten.

kid@nen.nl

015 2 690 153

Ook interessant voor u