Tweede kamer getroffen door ransomware

28-03-2017 Het computersysteem van de Tweede Kamer is getroffen door ransomware. De ransomware is via email verspreid onder kamerleden en medewerkers en heeft ook enkele bedrijven en andere overheidsinstellingen getroffen.

De schadelijke software werd automatisch geïnstalleerd op het moment dat de ontvanger een bijlage in een emailbericht opende. Daarbij zijn bestanden op de server van de Tweede Kamer versleuteld die daardoor niet meer bereikbaar waren

Een nooit gelopen race

De overheid is inmiddels structureel doelwit van cyberaanvallen. Dat blijkt ook uit het rapport ‘Een nooit gelopen race - Over cyberdreigingen en versterking van weerbaarheid’ dat het Rathenau Instituut eerder deze maand heeft gepubliceerd. Het rapport maakt duidelijk dat Nederland, als een van de meest ICT-intensieve economieën ter wereld, een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen, cyberspionnen en hackers.

ISO 27001 en bewustwording

Cyberdreigingen kunt u voorkomen door gebruik te maken van een goed informatiebeveilingsysteem. De norm ISO 27001 helpt u daarbij. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van de gevaren. Het merendeel van de ransomware aanvallen ontstaat omdat een gebruiker van een computer onbewust op uitvoerbare bijlages (nepfacturen) en linkjes in e-mail klikt en daardoor het proces onbedoeld start.

Eerder door u bekeken

Contact

Voor meer informatie over ISO 27001 en informatiebeveiliging kunt u contact opnemen met Jolien van Zetten:

(015) 2 690 298

kid@nen.nl

Ook interessant voor u