Uitwisselen van e-portfolio’s dankzij NEN 2035

22-04-2014 Dankzij competentiegericht leren en de mobiliteit op de arbeidsmarkt wordt het goed bijhouden van cv’s steeds belangrijker. De norm NEN 2035 helpt daarbij.

Begin maart 2014 werd de norm NEN 2035:2014 'E-portfolio NL - Het uitwisselen van e-portfolio's volgens een toepassingsprofiel op basis van de IMS e-portfolio’ goedgekeurd. Daarvoor bestond deze in de vorm van een NTA, een technische afspraak, en die is nu omgezet in een norm. NEN 2035 geeft een uniforme structuur aan een cv, ofwel een elektronisch portfolio.

Het goed bijhouden van een e-portfolio wordt steeds belangrijker. Dat wordt ingegeven door ontwikkelingen als het competentiegericht leren, het nieuwe leren en de mobiliteit op de arbeidsmarkt. Omdat het bijhouden van een e-portfolio begint bij het onderwijs en doorgaat in het bedrijfsleven, is iedereen gebaat bij goede afspraken hierover. Een groot voordeel is dat e portfolio –gegevens makkelijker kunnen worden aangepast, aangevuld en uitgewisseld. En met zo’n e-portfolio kunnen competenties beter worden bewaakt en leerervaringen verbeterd. Zo ondersteunt een e-portfolio de ontwikkeling van een persoon.

NEN 2035 helpt bij het bouwen van applicaties die moeten voldoen aan de eisen van het E -portfolio NL. Daarvoor geeft NEN 2035 de elementen die moeten en kunnen worden toegepast. Daarnaast zorgt NEN 2035 ervoor dat 'E-portfolio NL'-bestanden kunnen worden uitgewisseld, zonder dat er gegevens verloren gaan. Ook niet wanneer de ontvangende partij bepaalde gegevens niet kan lezen of niet kan gebruiken omdat hij de betekenis niet begrijpt.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Jan Rietveld, secretaris van de normcommissie 'Leertechnologieën', telefoon (015) 2 690 376 of e-mail jan.rietveld@nen.nl.

Eerder door u bekeken