Verbeter de beveiliging van operationele systemen met IEC 62443

24-01-2020 De digitalisering verandert de wereld. Niet alleen zijn mensen meer verbonden met het internet, ook kantoornetwerken, industriële systemen en installaties zijn verbonden. De digitalisering heeft ook een keerzijde. Het aantal aanvallen op computersystemen neemt steeds vaker toe. Hoe kunt u uw organisatie hier goed op voorbereiden en tegen beschermen?

Een goede beveiliging om operationele systemen cyberweerbaar te maken is essentieel. Steeds meer industriële bedrijven gebruiken digitalisering op de fabrieksvloer, onder andere voor het verbeteren van de efficiëntie en voor meer inzicht in de productieprocessen. Deze verbindingen maakt ze ook kwetsbaar voor een cyberaanval. Cyberaanvallen op industriële systemen kunnen ernstige gevolgen hebben. Economisch, milieutechnisch, procesmatig en op het gebied van veiligheid. Ook in de industrie. Een virus of een hack kan een productiestilstand tot gevolg hebben.

Goede voorbereiding

Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s. Het is belangrijk om een bewuste keuze te maken ten aanzien van bescherming. Door te voldoen aan de IEC 62443 normenserie kunt u uw operationele systemen beschermen tegen kwetsbaarheden. IEC 62443 is een normenserie die alle onderdelen van operationele technologie toetst, en een compleet beeld van de staat van uw cyber security geeft. Omdat het kader uit verschillende modules bestaat, kunt u zelf bepalen welke voor u van toepassing zijn.

Leer werken met IEC 62433

Voor mensen die werkzaam zijn in de operationele technologie, zowel bij plant owners, maar ook bij toeleveranciers zoals system integrators, EPC contractors en installatiebedrijven is de driedaagse training ‘IEC 62443: Cyber Security voor Industrial Automation And Control Systems’ een goede basis. In deze training leert u de relevante cybersecurity-terminologie en heeft een solide basis voor het managen van cyber security binnen de eigen organisatie. Aan bod komen de belangrijkste facetten van de norm IEC 62443, en hoe deze toe te passen binnen de praktijk van uw eigen organisatie.

Ook kunt u ieder kwartaal bij NEN een examen doen om uw kennis op het gebied van industriële cyber security aantoonbaar te maken.

Meer weten

Wilt u meer weten over het belang van IEC 62443, zelf invloed uitoefenen of meepraten over de norm? Bekijk alle mogelijkheden op www.nen.nl/iec62443. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Rianne Boek via telefoonnummer: (015) 2 690 194 of per e-mail.

Eerder door u bekeken