Voorontwerp software-richtlijn. Kijk mee!

23-03-2015 Deze belangrijke Nederlandse praktijkrichtlijn heeft invloed op het volwassen worden van de complete IT sector”, zegt Ton van Bergeijk van NEN over de NPR 5325 ‘Overdragen van software’.

Het probleem is welbekend; de programmeurs maken iets, gooien dat over de spreekwoordelijke schutting, en beheerders zijn vervolgens verantwoordelijk voor het goed blijven functioneren van de software voor langere tijd. Wanneer de software dan niet voldoet, dan raakt dat een groot aantal betrokkenen; de programmeurs, de inkopers die verantwoordelijk waren voor de aanschaf, de functionele en technische beheerders, en de gebruikers. Er is in de markt een grote behoefte om dat probleem aan te pakken, en uitgerekend dat beoogt de nieuwe Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) 5325 ‘Overdragen van software’. Deze is primair gericht op het beoordelen van de kwaliteit van de software, en dan met name met het oog op het benodigde onderhoud ervan, en de ‘portabiliteit’; het op meerdere platforms kunnen installeren en gebruiken.

Toekomstig onderhoud

Het beoordelen van de kwaliteit van de software is gericht op de constructie van de broncode en de hiermee samenwerkende overige software-configuratie-items. Maar er wordt ook gekeken naar de documentatie en de ‘testware’, de testomgeving die nodig is voor het toekomstig onderhoud. Alles is er op gericht om meer inzicht te krijgen in kosten en risico’s rond efficiënt en effectief toekomstig onderhoud van de software.

Online commentaar indienen

Inmiddels is een voorontwerp van de NPR 5325 opgesteld door leden van de normcommissie 381007 ‘Software and systems engineering’. NEN doet een oproep aan alle belangstellenden om hier kritisch naar te kijken, met name inkopers van software worden uitgenodigd. Iedereen kan zijn of haar online commentaar en voorstel voor verbetering geven, registreren is daarvoor voldoende. Het is de bedoeling dat onder meer aan de hand van de commentaren aan het einde van het jaar een volledig ontwerp verschijnt, waarna de definitieve NPR 5325 medio 2016 het daglicht kan zien.

Meer informatie

Voor meer informatie over NPR 5325 kunt u contact opnemen met Ton van Bergeijk, e-mail: ton.vanbergeijk of telefoon: (015) 2 690 126

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over NPR 5325 kunt u contact opnemen met Ton van Bergeijk:

015 - 2 690 126

ton.vanbergeijk@nen.nl

Ook interessant voor u