Werken aan normen rond Internet of Things

21-01-2015 Hoe moeilijk is het om Internet of Things-systemen onderling te laten communiceren? Zonder standaard is dat heel moeilijk. Daarom wordt er gepleit voor het ontwikkelen van standaards rond Internet of Things (IoT).

Internet of Things (IoT) is al jaren een veelgebezigde kreet en krijgt in de laatste jaren wat meer voeten aan de grond nu de IoT-technieken worden toegepast en aangepast. Bij deze systemen gaat het voornamelijk om onderling verbonden ‘smart objects’. In de meeste gevallen zit de intelligentie in slimme sensoren of apparaten en het slim verwerken van gegevens. Het netwerk als verbindend element is een essentieel onderdeel in IoT systemen, en verder zijn beveiliging en privacy belangrijke aspecten bij het ontwikkelen en de implementatie. Hoewel er al standaarden zijn die een rol kunnen spelen bij IoT onderdelen en subsystemen, zijn er momenteel geen speciale of praktische standaarden die helpen bij het ontwikkelen en implementeren van IoT-systemen.

Aanbeveling

Omdat er inmiddels volop wordt ontwikkeld zonder dat er standaards zijn of een gemeenschappelijke of open architectuur is, is het heel lastig om de verschillende IoT systemen te laten samenwerken. Vanuit die behoefte is onlangs de aanbeveling gedaan om richtlijnen en standaards rond IoT te ontwikkelen, zoals IoT’s Reference Architecture (RA).

Meer informatie

Nederlandse bedrijven of overheden die betrokken willen zijn bij de ontwikkeling van ISO normen voor Internet of Things kunnen contact opnemen met Gertjan van den Akker (e-mail: gertjan.vandenakker@nen.nl of tel: (015) 2 690 426

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie of over het normalisatieproces: Gertjan van den Akker.

(015) 2 690 426

gertjan.vandenakker@nen.nl

Ook interessant voor u