Logistiek

Achtergrond logistiek

Logistiek is het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van de goederenstroom, en de wetenschap hierover.

Dit begint vanaf de ontwikkeling en inkoop van een product, via productie en distributie naar de eindafnemer, en heeft als doel om tegen optimale kosten en kapitaalgebruik te voldoen aan de behoeften van de markt.

Tevens rekent men ook de omgekeerde goederenstroom reverse logistics tot het domein logistiek. Er is een sterke relatie met het begrip Supply chain management (SCM).

Een korte definitie van logistiek is "de juiste dingen, op de juiste tijd, op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheden tegen optimale kosten".

Het gaat hierbij om het vinden van een evenwicht tussen vaak moeilijk verenigbare doelstellingen: enerzijds is kostenminimalisatie of een laag kapitaalgebruik gewenst, anderzijds wordt gestreefd naar maximalisatie van de klantenservice. In een snel veranderende wereld geldt voor steeds meer bedrijven dat een goede logistieke beheersing een absoluut vereiste is.

NEN en logistiek
Het werkgebied van verschilende NEN commissies omvatten een breed scala van transportmiddelen en andere transport gerelateerde onderwerpen. De normcommissie spoorwegen is een voorbeeld van zo een commissie. Naast technisch constructieve aspecten is er ook aandacht voor veiligheidsaspecten en milieu. Met name voor de veiligheidsaspecten vindt veel normalisatie plaats ter invulling van de fundamentele veiligheidseisen van verschillende Europese Nieuwe Aanpakrichtlijnen zoals de interoperabiliteitsrichtlijn voor spoorwegen en de machinerichtlijn.Normcommissie uitgelicht

Spoorwegen

Normering ten aanzien van Spoorwegtoepassingen op niet-elektrotechnisch gebied, zoals draaistellen, wissels, rails, spoorweg/voertuig interactie. De normcommissie is verantwoordelijk voor de Nederlandse inbreng in CEN/TC 256 'Railway applications' en de daarmee verbonden CEN/CLC/WG FPR 'Fire protection for railway application'. CEN/TC 256 is verantwoordelijk voor normering in het kader van richtlijnen voor openbare aanbesteding en interoperabiliteit van spoorwegen.

Zelf op normontwerpen reageren?

NEN stelt sinds 2010 alle nationale normontwerpen online ter beschikking via www.normontwerpen.nen.nl

Het systeem voor normontwerpen biedt de gelegenheid om op eenvoudige wijze normontwerpen in te zien en commentaar te leveren.

Eerder door u bekeken

Publicaties Machinebouw

UIT 7:2016 nl

Praktijkgids Machinerichtlijn praktisch toepassen

UIT 76:2016 nl

Praktijkgids Europese regelgeving productveiligheid

NEN-bundel 18:2013 nl

Normen voor het lassen van metalen

UIT 78:2017 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

advies.machinebouw@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

advies.machinebouw@nen.nl