Machinerichtlijn

Elke machine die binnen de Europese Unie op de markt wordt gebracht of gebruikt, moet voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen uit de Machinerichtlijn. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Machines zijn er in honderden soorten en maten. Om voor al deze machines in detail in wetgeving vast te leggen waaraan ze moeten voldoen, is een onmogelijke opgave. De Europese Unie heeft om deze reden globale wetgeving ontwikkeld in de vorm van de Machinerichtlijn. Deze richtlijn is in Nederland verwerkt in het Warenbesluit Machines. De eisen zijn dus niet vrijblijvend maar wettelijk vastgelegd.

Gratis PDF download van Europese normen overzicht

UIT 78:2017 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

De eisen in de richtlijn zijn geformuleerd in de vorm van prestatie-eisen. Voor de vertaling van deze eisen in constructieve oplossingen zijn zo'n 600 Europese normen opgesteld. Het is voor u als ontwerper, bouwer en beheerder van belang om deze normen toe te passen. omdat de machine daarmee voldoet aan de wettelijke eisen.NEN Connect Machinerichtlijn
Met NEN Connect Machinerichtlijn staan de Machinerichtlijn en de aangewezen normen online. Zo heeft u de zekerheid dat u altijd met de actuele normen en regelgeving werkt! U hoeft dus niet zelf steeds te achterhalen of u wel met de goede versie werkt. Wel zo handig! Overigens kunt u ook gemakkelijk de belangrijkste normen volledig uitprinten, mocht het toch ook op papier willen hebben.


De voordelen op een rijtje:
• Zekerheid van actuele normen die onder de Machinerichtlijn vallen
• Belangrijkste Machinerichtlijnnormen volledig beschikbaar (incl. printmogelijkheid)
• Van ruim 1000 normen krijgt u een update als ze gewijzigd zijn
• Actuele Nederlandse wetgeving
• Geavanceerde zoekfunctiePublicaties Machinebouw

Eerder door u bekeken

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.(015) 2 690 180

advies.machinebouw@nen.nl