Machinerichtlijn

Machinerichtlijn

Elke machine die binnen de Europese Unie op de markt wordt gebracht of gebruikt, moet voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen uit de Machinerichtlijn.

Machines zijn er in honderden soorten en maten. Om voor al deze machines in detail in wetgeving vast te leggen waaraan ze moeten voldoen, is een onmogelijke opgave. De Europese Unie heeft om deze reden globale wetgeving ontwikkeld in de vorm van de Machinerichtlijn. Deze richtlijn is in Nederland verwerkt in het Warenbesluit Machines. De eisen zijn dus niet vrijblijvend maar wettelijk vastgelegd.

PDF download van Europese normen overzicht

UIT 78:2018 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

De eisen in de richtlijn zijn geformuleerd in de vorm van prestatie-eisen. Voor de vertaling van deze eisen in constructieve oplossingen zijn zo'n 800 Europese normen opgesteld. Het is voor u als ontwerper, bouwer en beheerder van belang om deze normen toe te passen. omdat de machine daarmee voldoet aan de wettelijke eisen.

Nieuwe versie toelichtingsgids Machinerichtlijn beschikbaar

Op 24 oktober 2019 is een update (2.2) gepubliceerd van de Gids voor de toepassing van de Machinerichtlijn (2006/42/EG). De gids geeft nadere uitleg voor de toepassing van Richtlijn 2006/42/EG (Machinerichtlijn). Verder bevat de gids informatie over andere toepasselijke EU-wetgeving. Voorlopig is de gids alleen in het Engels beschikbaar.

Download Toelichtingsgids (2.2) Machinerichtlijn »NEN Connect en de Machinerichtlijn

NEN Connect Machinerichtlijn
Met NEN Connect Machinerichtlijn staan de Machinerichtlijn en de aangewezen normen online. Zo heeft u de zekerheid dat u altijd met de actuele normen en regelgeving werkt! U hoeft dus niet zelf steeds te achterhalen of u wel met de goede versie werkt.

Wel zo handig! Overigens kunt u ook gemakkelijk de belangrijkste normen volledig uitprinten, mocht het toch ook op papier willen hebben.

De voordelen op een rijtje:
• Zekerheid van actuele normen die onder de Machinerichtlijn vallen
• Belangrijkste Machinerichtlijnnormen volledig beschikbaar (incl. printmogelijkheid)
• Van ruim 1000 normen krijgt u een update als ze gewijzigd zijn
• Actuele Nederlandse wetgeving
• Geavanceerde zoekfunctieMeer informatie


Eerder door u bekeken

Publicaties Machinebouw

UIT 76:2016 nl

Europese regelgeving productveiligheid

UIT 78:2018 nl

Overzicht van Europese normen - Machinerichtlijn 2006/42/EC

UIT 58:2010 nl

Risicobeoordeling in kader van Machinerichtlijn

UIT 7:2016 nl

Machinerichtlijn praktisch toepassen

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl