NEN 1010, dé moedernorm

Nieuwe NEN 1010

Op 1 oktober 2015 is de nieuwe NEN 1010 gepubliceerd. Dé norm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur.
Alle deelinstallaties die door de laagspanningsinstallatie worden gevoed, kennen specifieke eigen normen

Deelinstallaties

Denk hierbij aan de verlichting, de verschillende beveiligingsfuncties, de ICT en de meet- en regeltechniek. Hierbij komen nieuwe ontwikkelingen als smart grids, elektrische mobiliteit, pv-systemen, e-health en stekerbaar installeren. Ook die vragen om normen. Bovendien moeten alle deelinstallaties periodiek worden geïnspecteerd op basis van toepassing zijnde normen.

'Moedernorm'

De voeding, aansturing en controle van dergelijke complexe elektrotechnische installaties gebeurt in toenemende mate via geautomatiseerde beheersystemen. Hierdoor hebben of krijgen alle normen op de specifieke deelgebieden raakvlakken met NEN 1010. NEN 1010 wordt dan ook de 'moedernorm' van alle aanverwante laagspanningsnormen genoemd.

'Medische ruimte'

In de nieuwe NEN 1010 is hoofdstuk 710 Medisch gebruikte ruimten op een aantal belangrijke punten gewijzigd. Er is een artikel welke korte toelichting bevat op deze wijzigingen. Klik hier om deze te bekijken.

´Werken met NEN 1010; NEN 1010 en veel meer

Werken met NEN 1010' is hét online platform voor de professionele e-installateur. Zo is er altijd de laatste NEN 1010 te vinden, maar ook de NPR 5310 is een onderdeel. Verder is er een overzicht van wet- en regelgeving en een NEN 1010 e-learning!

De voordelen op een rij:

  • NEN 1010 & NPR 5310 altijd actueel!
  • Makkelijk online notities, bookmarks toevoegen
  • Incl. E-learning NEN 1010
  • Newsfeeds en relevante filmpjes
  • Snel en simpel zoeken

Kortom, Werken met NEN 1010 is essentieel voor de e-installateur.

Meer informatie »

Normcommissie uitgelicht

Installatievoorschriften, lage spanning

De normcommissie van NEN 1010 en NPR 5310.


Meldt u aan voor de gratis Elektromail!

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Elektrotechniek? Neemt u dan een gratis abonnement op onze NEN Elektromail. Zo mist u helemaal niets!

Meer informatie »

NEN Shop

Bekijk de demo