NEN 3140: Bedrijfsvoering van elektrische installaties

Het belang van NEN 3140

Uitleg

NEN 3140 is een zelfstandige norm die voor Nederland alle relevante eisen voor laagspanningsinstallaties bevat. NEN 3140 is van toepassing op de bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500 V gelijkspanning

De Nederlandse wet stelt dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten zijn en dat werkzaamheden met of aan deze installaties veilig moeten worden uitgevoerd. NEN 3140 voorziet in de nodige bepalingen die u kunt gebruiken om hieraan te voldoen. Het volgen van NEN 3140 is de best mogelijke manier om aan de relevante wet- en regelgeving te voldoen.

Samenhang met NEN 1010

NEN 3140 is de norm voor het veilig werken aan en met elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur.

NEN 1010 is de norm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur.

Alle deelinstallaties die door de laagspanningsinstallaties worden gevoed, kennen specifieke eigen normen. Voorbeelden hiervan zijn verlichting, verschillende beveiligingsinstallaties, de ICT en de meet- en regeltechniek.

Werken met NEN 3140

Werken met NEN 3140 is een online platform waarop altijd de laatste NEN 3140 staat, naast andere relevante content, zoals de praktijkgids ‘Werken met laagspanningsinstallaties’. Daarnaast biedt Werken met NEN 3140 allerlei handige functionaliteiten

De voordelen op een rij

  • NEN 3140 overal online beschikbaar
  • Snel zoeken op trefwoord
  • Met handige rekentools
  • Notities, documenten en bladwijzers toevoegen
  • Inclusief handige praktijkgids t.w.v. € 63
  • Inclusief NPR 5310-61

Werken met NEN 3140

Inspecteren met verstand

U inspecteert bestaande elektrische installaties of geeft opdracht voor inspecties. In de dagelijkse praktijk vinden veel inspecties plaats zonder dat helder is waarom, hoe en wat de inspectie omvat. Daarom moet er een Programma van Eisen worden opgesteld.

Lees meer »

NEN 3140 trainingen overzicht

E-learning: Veilig werken met elektriciteit NEN 3140

Deze E-learning bespaart u een dagdeel aan klassikale training. De E-learning ‘Veilig werken aan of in de nabijheid van elektrische installaties (laagspanning) – VOP / VP’ geeft werknemers de basisinstructie die ze nodig hebben om hun elektrotechnische werkzaamheden veilig uit te voeren op basis van NEN 3140.

Een verdiepingstraining kan nodig zijn. Bijvoorbeeld als de door u opgedragen werkzaamheden betrekking hebben op onderhoud of inspectiewerkzaamheden. Of als de werkzaamheden specifiek zijn voor uw bedrijf. De specifieke leerwensen kunnen klassikaal worden behandeld of worden opgenomen in een uitbreiding op de online basismodule.

E-learning - Veilig werken aan of in de nabijheid van elektrische installaties (laagspanning) – VOP / VP

NEN 3140 trainingen

NEN 3140 Nieuws

Normcommissie uitgelicht

Werkvoorschriften

NEC 623 is verantwoordelijk voor de Nederlandse normen NEN 3140 en NEN 3840: dé normen voor de bedrijfsvoering van zowel laag- als hoogspanningsinstallaties.NEN Shop

Wilt u altijd en overal beschikken over NEN 3140?

NEN 3140 zit in de NEN Connect Elektrotechniek totaal- en basispakket.

Lees meer

Contact NEC 623 - Werkvoorschriften

Heeft u belangstelling voor het normalisatiewerk op het gebied van Bedrijfsvoering van Laagspanningsinstallaties? Neem dan contact op met Johan van Velthoven.

elektrische-installaties@nen.nl

(015) 2 690 194