Beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur nadert rap

10-10-2013 De realisatie van het Beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur komt steeds dichterbij. Vertegenwoordigers van veel relevante partijen werken eraan mee. Draagvlak is er genoeg. Ook NEN draagt zijn steentje bij door het proces in goede banen te leiden.

Het doel van het profiel is duidelijk. Het Beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur biedt klanten zekerheid over het kwaliteitsniveau van risicoadviseurs. En voor adviseurs biedt het Beroepsprofiel nieuwe mogelijkheden in de markt, omdat ze zich ermee onderscheiden, herkenbaar zijn en een betrouwbaar imago krijgen.

Vorderingen

De meest recente vorderingen om tot het profiel te komen, zijn de werkgroepen die de verschillende aspecten van het Beroepsprofiel gaan invullen; van competentie-eisen tot beoordelingsmethode en communicatie. Het Beroepsprofiel gaat een generiek deel bevatten en twee deelprofielen: risicomanagement/bedrijfscontinuïteit en risicomanagement/duurzame inzetbaarheid. Volgens de planning moet het profiel eind 2013 klaar zijn.

Behoefte van mkb

De norm richt zich vooral op de behoeften in het mkb, grote bedrijven hebben al gauw zelf specialisten in dienst. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat het mkb behoefte heeft aan integraal risicoadvies. Daarbij gaat het niet alleen over de verzekerbare risico's, maar ook over de niet verzekerbare.

"En met de vijf belangrijkste mkb-sectoren heb je tachtig procent van de markt te pakken", weet Miranda Schumacher, senior marketeer bij de afdeling Strategie & Klantbeleving van Nationale-Nederlanden. "Met integrale advisering krijgen ondernemers inzicht in de manier waarop zij beter grip kunnen houden op de continuïteit van hun bedrijf in geval van een calamiteit. En met een erkend beroepsprofiel is het voor de klanten helder wat ze van de adviseur mogen verwachten op het gebied van kennis en vaardigheden."

Direct in marktperspectief

"Erg leuk om te zien hoe na aanvankelijke aarzeling het enthousiasme van de deelnemers steeds groter is geworden nu de contouren van het Beroepsprofiel duidelijk worden", stelt Dick Hortensius, senior-consultant bij NEN Managementsystemen. "We gaan nu een interessante fase in: het invullen van het plaatje. En daarna wordt het echt spannend: hoe gaan we het Beroepsprofiel in de markt zetten? Maar dat gaat vast goed komen, want in vergelijking met andere trajecten zitten er in deze groep veel mensen die de standaard direct in een marktperspectief plaatsen. Dat is goed in een wereld waarin adviseurs van provisie-inkomsten steeds meer moeten overstappen op nieuwe manieren van geld verdienen."

Meer informatie

Meer informatie over het beroepsprofiel: www.nen.nl/erkendrisicoadviseur

Eerder door u bekeken

Informatie of contact

Voor meer informatie over dit onderwerp of deelname aan een commissie:

Ying Ying Lau

(015) 2 690 409

YingYing.Lau@nen.nl

Bijspijkeren op topsnelheid?

Top normen Managementsystemen

Download gratis gids