Financiële meerwaarde creëren met kwaliteitsresultaten

25-03-2020 De internationale ontwerpnorm (NEN-ISO 10014) is gepubliceerd. Deze norm omvat richtlijnen voor het realiseren van financiële en economische voordelen. Het is specifiek gericht op het topmanagement van een organisatie. Het geeft hen handvatten om vanuit product- of proceskwaliteit vergaande voordelen te behalen voor het gehele bedrijf. Geïnteresseerden worden gevraagd commentaar te leveren. Deze input wordt ingebracht bij ISO.

Door een top-down gestructureerde benadering toe te passen, bereiken organisaties financiële en economische voordelen. De gestructureerde aanpak maakt gebruik van de kwaliteitsmanagementprincipes en -systemen die worden beschreven in de vernieuwde ISO 9000-serie.

Toepassing norm

Door het gebruiken van belangrijke kwaliteitsmanagementstatistieken kunnen verbeteracties volgens de principes en systemen voor kwaliteitsbeheer die zijn beschreven in ISO 9001:2015 worden ontwikkeld. De toepassing van de aanpak op algemene bedrijfsvoering (de ISO norm) is dan een strategische beslissing van het topmanagement. Maar het geeft ook de kwaliteitsmanager handvaten om zijn of haar interne functie te versterken.

Financiële voordelen

De ontwerptekst van NEN-ISO 10014 'Kwaliteitsmanagement - Managen van een organisatie middels kwaliteitsresultaten - Richtlijnen voor het realiseren van financiële en economische voordelen' gebruikt de zeven principes van kwaliteitsmanagement. Het gaat hier om klantgerichtheid, leiderschap, betrokkenheid van mensen, procesaanpak, risicogebaseerd verbeteren, evidence based decision making en relatiebeheer. Economisch voordeel wordt behaald door implementatie van de zeven principes. Deze maken koppeling tussen effectief beheer en het realiseren van financiële voordelen en organisatiedoelen mogelijk.

Voordelen

Door ISO 10014 toe te passen, worden voordelen als verbeterde netto-inkomsten, betere begrotingsprestaties, lagere kosten en minder bedrijfsrisico's behaald. Een norm die zowel voor kwaliteitsmanagers als CFO’s toegevoegde waarde heeft.

Meer informatie

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl.

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Ortwin Costenoble, consultant Milieu & Maatschappij, telefoon 015 2 690 326 of e-mail mm@nen.nl.

Norm

NEN-ISO 10014:2020 Ontw. en

Kwaliteitsmanagement - Managen van een organisatie middels kwaliteitsresultaten - Richtlijnen voor h...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Top normen Managementsystemen

Download gratis gids