Het belang van Business Continuity Management

27-07-2016 Een paar maanden terug is de speciale bijlage ‘Bedrijfscontinuïteit verzekerd’ meegestuurd via het opinieblad Elsevier (april 2016 editie). In deze editie vertelde Gert Kogenhop, voorzitter van de BCM normcommissie bij NEN, over Business Continuity Management (BCM). In het artikel wordt er gesproken over het belang van BCM, de internationale norm NEN-ISO 22301 en de voordelen van deze norm.

BCM (bedrijfscontinuïteitsbeheer) wordt volgens Wikipedia beschreven als de benaming van het proces dat potentiële bedreigingen voor een organisatie identificeert en bepaalt wat de uitwerking op de "operatie" van de organisatie is als deze bedreigingen daadwerkelijk manifest worden. In het artikel vertelt Kogenhop over dit onderwerp: “BCM moet worden gezien vanuit het perspectief van wat is er minimaal nodig in de organisatie om de gestelde doelstellingen te halen.”

Groeiend besef

Er ontstaat steeds meer een groeiend besef bij organisaties die het belangrijk vinden om zo goed mogelijk voorbereid zijn op het onverwachte. “Denk hierbij aan afhankelijkheid. Afhankelijkheid van ICT, een enkele persoon, een leverancier of zakenpartner”, zegt Kogenhop. Als bij een organisatie bijvoorbeeld de ICT zou wegvallen, kan dit een gevaar vormen voor de bedrijfscontinuïteit.” Omdat steeds meer organisaties hiermee te maken hebben en BCM belangrijk is voor bedrijf en consument, zoekt de normcommissie ‘Business Continuity Management’ leden.

Waarom meedoen aan de normcommissie?

Business Continuity Management is in toenemende mate relevant geworden voor zowel consument als organisatie. Niet in de laatste plaats aangezwengeld door ICT en internet is de afhankelijkheid van continuïteit van producten en diensten van toeleveranciers gegroeid. Ook toenemende outsourcing van niet-kernactiviteiten en het ‘just-in-time’ management in de supply-chain maken bedrijven steeds afhankelijker van de continuïteit van onderlinge dienstverlening.
Hierbij valt te denken aan:

  • De afhankelijkheid voor winkeliers van de continuïteit van de infrastructuur voor pinbetalingen en de schade bij uitval waaronder verlies aan vertrouwen in elektronisch betalen;
  • De afhankelijkheid van mobiele telefonie en de maatschappelijke schade als het netwerk van een provider uitvalt;
  • De afhankelijkheid van de stroomvoorziening van een ziekenhuis voor patiënten en de fatale gevolgen bij wegvallen van deze voorziening;
  • De afhankelijkheid van de IT-provider en de impact bij IT-verstoringen op organisatieprocessen;
  • De afhankelijkheid van toeleveranciers van essentiële grondstoffen of halffabricaten voor productiebedrijven en de schade wanneer niet op tijd wordt geleverd.

Anderzijds is de continuïteit van organisaties ook in het geding als zij zelf niet meer in staat zijn hun klanten te bedienen, al dan niet als gevolg van verstoringen van onderlinge dienstverlening.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolien van Zetten, consultant Milieu & Maatschappij, telefoon (015) 2 690 298 of e-mail mm@nen.nl.

Het volledige artikel uit de speciale bijlage ‘Bedrijfscontinuïteit verzekerd’ van Elsevier leest u hier.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolien van Zetten.

(015) 2 690 391

jolien.vanzetten@nen.nl

Bijspijkeren op topsnelheid?

Top normen Managementsystemen

Download gratis gids