ISO-norm voor compliancemanagement

10-07-2013 Compliancemanagement staat sterk in de belangstelling in allerlei verschillende bedrijfstakken. Van oudsher wordt er in de financiële sector al veel aandacht aan het onderwerp gegeven en is de aanwezigheid van een onafhankelijke ‘compliance officer’ een bekend fenomeen, vergelijkbaar met de ‘controller’ voor financiële aangelegenheden.

Maar ook in de niet-financiële sector doen nu Chief Compliance Officers hun intrede, bijvoorbeeld bij bouwbedrijven, chemieconcerns en bij energiewinning en -distributie. Allemaal bedrijfstakken die met complexe wet- en regelgeving te maken hebben, waarvan de naleving belangrijk is in verband met veiligheid- en milieurisico’s, maar ook voor bedrijfscontinuïteit en leveringszekerheid en integriteit en imago.

Door ISO wordt een richtlijn voor compliancemanagement ontwikkeld. Hiermee wordt bedrijven een handvat geboden om de naleving van interne en externe eisen goed te organiseren. Kort geleden is de Committee Draft in stemming gebracht: ISO/CD 18386 'Compliance management systems'. De inhoud van ISO/CD 18386 wordt beschreven in het artikel 'ISO-norm voor compliancemanagement in ontwikkeling' (pdf) dat is verschenen in de tweede editie van de KAMNieuwsbrief 2013.

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname aan de normcommissie Compliancemanagement kunt u contact opnemen met Dick Hortensius, e-mail dick.hortensius@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Bijspijkeren op topsnelheid?

Top normen Managementsystemen

Download gratis gids