Leden gezocht voor normcommissie Business Continuity Management

02-06-2014 De nieuwe normcommissie BCM zoekt leden. Behalve inbreng bij ISO overweegt de commissie om nationale activiteiten te ontplooien zoals de ontwikkeling van een richtlijn voor de toepassing van ISO 22301, met eisen voor een business continuity managementsysteem, voor het MKB.

De nieuwe normcommissie BCM bestaat uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, adviesbureaus en certificerende instellingen en heeft voor het eerst vergaderd op 16 mei jl. Behalve inbreng in de ISO-activiteiten overweegt de commissie om nationale activiteiten te ontplooien zoals de ontwikkeling van een richtlijn voor de toepassing van ISO 22301 met eisen voor een business continuity managementsysteem voor het MKB.

Continuïteit van levering producten en diensten

Business continuity management is een belangrijk thema voor veel bedrijven en instellingen. Vandaag de dag zijn bedrijven en consumenten steeds meer afhankelijk van de continuïteit van de levering van producten en diensten. van hun toeleveranciers. Denk aan:

  • de nadelen die treinreizigers ondervinden bij wissel- en seinstoringen.
  • de maatschappelijke schade die ontstaat als het netwerk van een mobiele-telefoonprovider uitvalt.
  • patiënten die kunnen overlijden als de stroomvoorziening in een ziekenhuis uitvalt of bepaalde radiofarmaca tijdelijk niet leverbaar zijn.
  • bedrijven die grote schade ondervinden als hun IT-provider uitvalt of essentiële grondstoffen of halffabricaten niet op tijd aankomen.

Andersom kunnen bedrijven failliet gaan als zij voor langere tijd hun klanten niet kunnen bedienen. Met de toenemende outsourcing van niet-kernactiviteiten en het ‘just-in-time’ management in de supply-chain worden bedrijven steeds afhankelijker van de continuïteit van de onderlinge dienstverlening.

Internationale normen voor BCM

Dit is de reden dat in ISO/TC 223 ‘Societal security’ internationale normen worden ontwikkeld voor Business Continuity Management. Normen die bedrijven helpen zich goed voor te bereiden op situaties die tot ernstige verstoring in de bedrijfsvoering kunnen leiden en ervoor te zorgen dat als zich dergelijke incidenten voordoen de productie en dienstverlening zo snel mogelijk weer op een acceptabel niveau zijn.
De eerste normen zijn al gepubliceerd: ISO 22301 met eisen voor een business continuity management system en ISO 22313 met richtlijnen voor de toepassing van ISO 22301. Momenteel wordt gewerkt aan aanvullende richtlijnen voor business impact assessment, voor supply continuity en voor organizational resilience.

Meer informatie

Geïnteresseerden in deelname aan de normcommissie kunnen contact opnemen met Dick Hortensius, telefoon (015) 2690115, e-mail: dick.hortensius@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Bijspijkeren op topsnelheid?

Top normen Managementsystemen

Download gratis gids