Nederlandse vertaling internationale richtlijn compliancemanagement beschikbaar

05-06-2015 De Nederlandse vertaling NEN-ISO 19600 ‘Compliancemanagementsystemen - Richtlijnen’ is vanaf vandaag beschikbaar. Op 27 mei zijn in Utrecht de eerste exemplaren overhandigd aan mw. Jenny Thunnissen, inspecteur-generaal IL&T, en dhr. Alexander MacLean, hoofd compliance ING Nederland. De internationale richtlijn voor compliancemanagement, ISO 19600, helpt organisaties met het borgen van de naleving van wet- en regelgeving, maar ook bij het voldoen aan andere eisen, zoals klanteneisen, interne gedragscodes en branche-afspraken.

De overhandiging vond plaats tijdens een goed bezocht introductieseminar door de Algemeen Directeur van NEN, de heer Piet-Hein Daverveld. Hij zei daarbij onder meer: “ISO 19600 helpt organisaties om op een zorgvuldige manier met eisen, wensen en verwachtingen van haar stakeholders om te gaan. Daarom is ook goed dat het een richtlijn is: een organisatie behoort inherent gemotiveerd te zijn zich fatsoenlijk te gedragen, wetgeving te respecteren en zo haar maatschappelijk ‘license to operate’ te behouden. De richtlijn heeft een goede mix van aandachtspunten voor ‘hard’ en ‘soft’ controls en kan daarmee bijdragen aan een attitude en cultuur die de basis vormt voor een goede relatie tussen een organisatie en haar stakeholders”.

Jenny Thunnissen en Alexander Maclean zijn lid van het Comité van Aanbeveling voor ISO 19600. Jenny Thunnissen doet dat onder het motto “Toezichthouders worden altijd blij wanneer ondertoezichtstaanden zelf initiatieven nemen in de naleving”. Alexander MacLean benadrukt dat “juist voor een relatief jong vak als Compliance normering belangrijk is. Het is daarbij vooral spannend om duidelijke normen te formuleren voor cultuur en gedrag”.

Onder leiding van dagvoorzitter Marlies Veltheer, bestuurslid van de Vereniging voor Compliance Officers, zijn de deelnemers aan het seminar uitgebreid geïnformeerd over ISO 19600 door sprekers vanuit bedrijfsleven en overheid. In een levendig slotdebat passeerden allerlei facetten van compliancemanagement de revue.

Meer informatie

Bestel de Nederlandstalige versie NEN-ISO 19600 ‘Compliancemanagementsystemen - Richtlijnen’.
Meer weten over compliance? Ga naar www.nen.nl/compliance. Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Dick Hortensius, consultant Normontwikkeling, telefoon (015) 2 690 115 of e-mail dick.hortensius@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie: Dick Hortensius, consultant Managementsystemen.

(015) 2 690 115

dick.hortensius@nen.nl

Bijspijkeren op topsnelheid?

Top normen Managementsystemen

Download gratis gids