Nog een jaar voor transitie naar nieuwe versies ISO 9001 en 14001

15-09-2017 Het is 15 september 2017, nog precies 1 jaar tot de uiterste datum waarop alle organisaties, die hun certificaat op basis van ISO 9001:2008 (kwaliteitsmanagement) en/of ISO 14001:2004 (milieumanagement) willen behouden, opnieuw gecertificeerd moeten zijn tegen de 2015-versie van deze managementsysteemnormen.

Wereldwijd zijn er meer dan 1,3 miljoen certificaten verleend in bijna 200 landen op basis van deze twee toonaangevende normen voor kwaliteits- en milieumanagement.

De 2015-versies van ISO 9001 en 14001 sluiten beter dan ooit te voren aan bij de manier waarop succesvolle en op de toekomstgerichte organisaties en bedrijven opereren. Met aandacht voor de invloed van context en stakeholders, goed leiderschap, het belang van risicogebaseerd denken en handelen en het beheersen en verbeteren van bedrijfsprocessen. De basis voor steeds betere producten en diensten, tevreden klanten en milieuprestaties die bijdragen aan een duurzame samenleving. ISO 9001 en ISO 14001 zijn nu gebaseerd op hetzelfde managementconcept en dezelfde systeemeisen en dus goed te combineren in een integraal managementsysteem

Voordelen van certificatie

Voordelen van certificatie tegen de nieuwe normen zijn onder meer:

  • Duidelijk signaal naar bestaande en potentiële klanten, leveranciers en andere belanghebbenden dat de organisatie zich committeert aan state-of-the-art kwalteits- en milieumanagement;
  • Toegang tot de (internationale) markt;
  • Solide basis voor het voldoen aan wettelijke en andere vereisten;
  • Toekomstbestendig en op duurzaamheid gericht ondernemerschap

Bedenk wat de consequenties zijn wanneer uw organisatie zich niet binnen de deadline laat hercertificeren en het huidige certificaat zijn geldigheid verliest. Dit kan leiden tot verlies van klanten, aanbestedingen en imagoschade.

Welke stappen kunt u nemen?

Wanneer u wilt overstappen op de nieuwe norm(en) en uw certificaat nog op tijd wilt behalen, dan kunt u hierover contact opnemen met uw certificerende instelling.
NEN biedt u een breed scala aan trainingen, praktijkgidsen om u te helpen bij de transitie naar de nieuwe ISO-normen:

Weten hoe u dit transitieproces kunt inzetten?

Als u meer vragen heeft hoe u dit transitieproces kunt aanpakken bel of mail dan naar NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391, e-mail klantenservice@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dick Hortensius, senior consultant Managementsystemen.

(015) 2 690 115

dick.hortensius@nen.nl

Top normen Managementsystemen

Download gratis gids