Normen met eisen voor mondkapjes

18-03-2020 COVID-19 ofwel het coronavirus rukt op in Europa en heeft invloed op het leven van iedereen. Medewerkers in de hulpdiensten en de zorg proberen iedere patiënt zo goed mogelijk te verzorgen. Persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen zijn nodig om te zorgen dat zorgpersoneel én de patiënt veilig blijven.

Vanuit de Europese Commissie is een aanbeveling gepubliceerd die het mogelijk maakt om ademhalingsbescherming tegen COVID-19 eenvoudiger op de markt te kunnen brengen. De aanpassingen hebben te maken met conformiteitsbeoordeling en markttoezicht. Producten moeten nog steeds aan de geldende wet- en regelgeving voldoen.

NEN is de afgelopen dagen diverse malen benaderd met vragen over normen voor mondkapjes. In verschillende normen, neutrale referentiedocumenten, staan eisen voor ademhalingsbescherming zoals maskers.

Naar aanleiding van de vele vragen en gezien de uitzonderlijke ontwikkelingen, stelt NEN twee normen tijdelijk vrij beschikbaar via NEN Connect:

  • NEN-EN 149: 2001+A1:2009 Ademhalingsbeschermingsmiddelen - Filtrerende halfmaskers ter bescherming tegen deeltjes - Eisen, beproeving, merken
  • NEN-EN 14683:2019+C1:2019 Medische gezichtsmaskers - Eisen en beproevingsmethoden

Na registratie in NEN Connect kunt u beide NEN-EN-normen tijdelijk voor eigen gebruik inzien.

Voor meer informatie over het coronavirus verwijzen we u graag naar de website van RIVM.

Meer nieuws

Een overzicht van al het nieuws en achtergrondinformatie gerelateerd aan het coronavirus vindt u op de pagina 'Maatregelen en oplossingen ten tijde van COVID-19'.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op.

(015) 2 690 318

advies.medisch@nen.nl