Reiniging endoscopen van groot belang

19-08-2013 Onlangs moest een ziekenhuis 1.800 patiënten terugroepen die de afgelopen maanden een endoscopie ondergingen. Reiniging, desinfectie en steriliteit van medische hulpmiddelen is een belangrijk onderwerp wanneer het gaat om veiligheid voor de patiënt. NEN voorziet in documenten en trainingen die dergelijke problemen zou kunnen voorkomen.

De eerstvolgende training wordt op 3 oktober in het NH-Hotel in Naarden gegeven door Mariette Jungblut (o.a. lid van de normcommissie Steriliseren en Steriliteit). Zij is expert op het gebied van reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen.

In de media stond onlangs het volgende bericht. Het waterspoelsysteem dat in het ziekenhuis bij het maag- of darmonderzoek werd gebruikt, voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften. Dit werd onder andere gemeld door het NRC op 2 juli jl.. Het waterspoelsysteem dat bij het maag- of darmonderzoek werd gebruikt, voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften. Daardoor konden virussen worden overgedragen tussen patiënten. De kans op besmetting was overigens zeer klein.
Alle patiënten tussen oktober vorig jaar en juni dit jaar kregen een oproep voor een extra controle. Het bestuur van het ziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de huisartsen in de regio op de hoogte gebracht.

Training NEN

Medische hulpmiddelen moeten schoon en veilig zijn op het moment dat deze gebruikt worden voor de zorg. Of een medisch hulpmiddel schoon is, is niet altijd met het blote oog te zien. Een hulpverlener en zeker de patiënt moeten erop kunnen vertrouwen dat alles schoon en steriel is en dat het risico op besmetting uitgesloten is. De training van NEN is daarom zeer belangrijk voor iedereen die betrokken is bij het proces van reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen. Naast medewerkers van de CSA van ziekenhuizen, zijn ook medewerkers welkom van privéklinieken, verloskundige- en tandartspraktijken, fabrikanten en leveranciers van steriele goederen.
Door een koppeling tussen praktijk en theorie te leggen, worden handvatten aangereikt om de opgedane kennis toe te passen in de eigen praktijk.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de training Reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen in de praktijk kunt u terugvinden op onze website. U kunt zich ook direct aanmelden.

Ook interessant

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op.

(015) 2 690 318

advies.medisch@nen.nl