Wereld Diabetes Dag

14-11-2013 Op 14 november, de geboortedag van de ontdekker van insuline: Frederick Banting, vraagt het Diabetes Fonds aandacht voor de vergaande gevolgen van diabetes. Wereld Diabetes Dag is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes. Met deze campagne wordt aandacht en begrip gevraagd voor de ziekte, die inmiddels wereldwijd epidemische vormen aanneemt onder zowel volwassenen als kinderen.

In Nederland zijn er inmiddels 1 miljoen mensen met diabetes. Diabetes is hierdoor volksziekte nummer één geworden. En iedere dag komen er 200 mensen met diabetes bij. De ziekte beheerst het dagelijks leven van patiënten, omdat er bij elke maaltijd rekening mee gehouden moet worden.

Diabetespatiënten die insuline gebruiken, moeten een paar keer per dag zelf hun bloedsuiker meten. Maar ook voor mensen die geen insuline spuiten is het verstandig om af en toe hun bloedsuiker te meten. Dit meten kan men eenvoudig zelf doen met een bloedglucosemeter.

Norm voor zelftesten

Met een bloedglucosemeter kunnen diabetespatiënten met een druppel bloed hun glucosewaarde bepalen. Deze meter moet wel voldoen aan de eisen die gesteld worden in de internationale norm NEN-EN-ISO 15197 'In-vitro diagnostische beproevingssystemen - Eisen voor bloed-glucose monitoringsystemen voor zelftesten ten behoeve van het reguleren van diabetes mellitus'.

In vitro diagnostica

In vitro diagnostische medische hulpmiddelen zijn ook producten die in het (ziekenhuis)laboratorium door laboratoriumprofessionals of op de spoedeisende hulp worden gebruikt en direct een uitslag geven. Het gaat om instrumenten, reagens, test kits, apparaten en systemen die bedoeld zijn om, in-vitro, substanties van het menselijk lichaam te onderzoeken. Leden van de normcommissie 301 068 'In vitro diagnostica' werken mee aan Europese en internationale afspraken op dit gebied.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm, het normalisatieproces of de normcommissie 'In vitro diagnostica', kunt u contact opnemen met Saliha Lalout, consultant Medische hulpmiddelen, telefoon (015) 2 690 431 of e-mail saliha.lalout@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op.

(015) 2 690 318

advies.medisch@nen.nl