Fairtrade week: duurzame cacao en MVO

02-11-2016 Deze week staat in het teken van fairtrade producten. Er is veel te doen over duurzame producten en ook in de winkels zijn deze steeds vaker te vinden. Vooral de duurzame chocola wordt steeds vaker verkocht door de grotere merken. Er is een normcommissie ‘Cacao’ die nauw betrokken is bij de ontwikkelingen op Europees en mondiaal niveau in de Europese commissie CEN/TC 415 'Sustainable and Traceable Cocoa' en de internationale commissie ISO/TC 34/SC 18 'Cocoa'.

Als de fairtrade producten wordt gekocht, gaat het geld naar boeren en arbeiders die in ontwikkelingslanden kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is een keurmerk, maar ook een wereldwijde beweging. Max Havelaar is eigenaar van het Fairtrade keurmerk in Nederland.

Duurzame en traceerbare cacaobonen

Enkele jaren geleden vonden er binnen CEN en ISO bepaalde ontwikkelingen plaats om bestaande normen voor cacaobonen te herzien en nieuwe normen te ontwikkelen; het gaat hierbij om de kwaliteit, duurzaamheid en traceerbaarheid van cacaobonen. De NEN-normcommissie 'Cacao', met experts uit het bedrijfsleven, belangenorganisaties, overheid, vakbonden en private standaardisatie-organisaties, is nauw betrokken bij deze normontwikkelingstrajecten. De normcommissie heeft bijvoorbeeld commentaar ingediend tijdens meerdere stemrondes en de Nederlandse experts nemen actief deel aan werkgroepen.

Ontwikkeling normenreeks

Fairtrade is maar een onderdeel van MVO. ISO 26000, de internationale richtlijn voor MVO (Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties) biedt ondersteuning voor implementatie van MVO. ISO 26000 geldt voor alle typen organisaties, groot en klein, publiek en privaat. ISO 26000 biedt internationaal overeengekomen definities, principes en kernthema's op het terrein van MVO, daarnaast geeft ze richtlijnen voor implementatie van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Deze internationale norm is bedoeld om organisaties te helpen een bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkeling: MVO. Hij is bedoeld om hen aan te moedigen verder te gaan dan hun wettelijke verplichting, vanuit de erkenning dat naleving van de wet een fundamentele plicht is van elke organisatie en een essentieel onderdeel van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Meer informatie

Voor meer informatie over NEN-normcommissie 'Cacao' of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Laura Mout, consultant AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 436 of e-mail laura.mout@nen.nl.

#NEN100jr

In het kader van het 100-jarig bestaan van NEN in 2016 plaatsen wij wekelijks nieuwsberichten over oude, interessante, verrassende normen. Wilt u meer weten over onze mijlpaal? Neem dan een kijkje op www.nen.nl/100jaar. Als u zelf een leuke anekdote met ons wilt delen, doe dat dan met #NEN100jr op Twitter of LinkedIn.

Gerelateerde nieuwsberichten

Publieke commentaarronde ISO-norm cacaobonen gestart

11-08-2016 Nederland is nauw betrokken bij de herziening van de internationale norm voor de specificatie van en...

Grote stap voorwaarts voor de cacaosector nieuwe wereldwijde normen in de pijplijn

22-09-2016 In de afgelopen jaren is de vraag naar cacao en chocolade gestegen, net als de noodzaak om de uitdag...

Eerder door u bekeken

Normen MVO / MVI

Inhoudelijke vragen over MVO en ISO 26000?

Neem voor inhoudelijke vragen over MVO en ISO 26000 contact op met NEN Milieu & Maatschappij

(015) 2 690 303

milieu&maatschappij@nen.nl


Wilt u productinformatie of een bestelling plaatsen? Neem dan contact op met NEN Klantenservice

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl

Meer MVO & Duurzaamheid